Afgestudeerden aan de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente vormen voortaan een nieuwe medische beroepsgroep. De beroepsgroep wordt per vrijdag 15 november opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
De technisch geneeskundigen zijn voor vijf jaar bevoegd onder de beschermde titel van Klinisch Technoloog. Na deze periode worden hun medische handelingen geëvalueerd om hun tijdelijke bevoegdheid om te zetten in een definitieve. Er zijn nu 140 technisch geneeskundigen afgestudeerd. De Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde behartigt de belangen en bewaakt de kwaliteit van het handelen in de medische praktijk. De NVvTG is verantwoordelijk voor de accreditatie van bij- en nascholing.
Medische technologie
Door innovatie en steeds complexer wordende medische technologie is de vraag naar medische professionals die technisch geschoold zijn sterk gegroeid. Opleidingsdirecteur Heleen Miedema: “Reguliere geneeskunde opleidingen zijn niet technisch. En dat terwijl het vak van de dokter steeds technologischer wordt en nieuwe medisch-technische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen. Onze afgestudeerden kunnen denken en werken als arts én als ingenieur.”
Innovaties
Technisch geneeskundigen onderscheiden zich van artsen door gebruik te maken van technische innovaties om de patiënt beter te maken. In 2003 is de opleiding Technische Geneeskunde, met goedkeuring van de ministeries van OCW en VWS, gestart aan de Universiteit Twente. De opleiding beschikt over een simulatiecentrum voor complexe medische handelingen, zoals een gesimuleerde intensive care en een operatiekamer. “De technisch geneeskundige kan de technische innovaties in de zorg optimaal benutten voor het verbeteren van de gezondheid en de veiligheid van de patiënt. Hierbij voert hij of zij zelfstandig medische handelingen uit, zoals chirurgische handelingen, catheterisaties en endoscopieën”, zegt Miedema in een persverklaring.