De organisatie trekt op 29 juli aan de bel over de stijgende tekorten, na onderzoek in opdracht van het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV) van de Federatie voor Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt). Het grootste verschil tussen behoefte en verkregen plaatsen is er bij de verpleeghuiszorg. Hier wordt de helft van de gevraagde plaatsen daadwerkelijk gefinancierd.
Onbeschikt
De data komen uit openbare gegevens van TOP Opleidingsplaatsen over 2019, 2020 en 2021, de organisatie die de beschikkingen van opleidingsplaatsen voor onder andere gz-psychologen verdeeld over de aanvragende instellingen. Het percentage aangevraagde plaatsen dat niet beschikt steeg van 20 procent in 2019 naar 40 procent in 2021. In de verpleeghuiszorg liep het percentage onbeschikte plaatsen voor gz-psychologen zelfs op tot 56 procent, zo blijkt uit de factsheet ‘Opleidingsplaatsen voor gz-psychologen’.
Stuwmeer
Het aanbod voor opleidingsplaatsen is groot genoeg, stelt Nivel. Er is zelfs een ‘stuwmeer’ van afgestudeerde psychologen, pedagogen, orthopedagogen en gezondheidswetenschappers die de opleiding tot gz-psycholoog zouden willen volgen. Het programma APV kijkt naar mogelijkheden om versneld te kunnen opleiden zonder de kwaliteit en infrastructuur van de opleiding uit het oog te verliezen. Dat vraagt om een nieuw systeem en andere invulling van psychologische vervolgopleidingen in Nederland.
Arne van Oranje
De absurde (administratieve) eisen om als werkgever een praktijkopleidingsplek te mogen zijn zijn hier ook debet aan. De eisen zijn zo hoog dat eigenlijk alleen grote GGZ zorginstellingen er aan kunnen voldoen. Midden en kleine GGZ zorginstellingen komen of niet door de visitatie of zien er van af door de immense administratieve rompslomp die er bij komt kijken.
En de animo bij werkgevers om mensen via deze weg op te leiden neemt ook af omdat net opgeleide Gz-psychologen weggekaapt worden door andere zorgaanbieders. De subsidie die je krijgt vanuit het Rijk dekt niet geheel wat het kost om iemand op te leiden in die 2 jaar tot Gz-psycholoog. Maar je mag geen afspraken meer maken met je werknemer wat er terugbetaald dient te worden als je binnen x jaar vertrekt na het behalen van de BIG kwalificatie Gz-psycholoog en andere BIG kwalificaties binnen de GGZ.
Peter Koopman
Het Capaciteitsorgaan is de aangewezen instantie om de behoefte aan generieke GZ-psychologen in Nederland, net als die van basisartsen, vast te stellen. De opleidingscapaciteit dient hierop gefinancierd te worden. De Rijksoverheid is hier qua budget aan zet, maar er zijn advieskanalen, ( in mijn actieve jaren: CONO ). Inzake geschikte opleidingsplaatsen dient de beroepsgroep kwaliteitseisen te stellen en te bewaken. “Verdunnen” hiervan is onwenselijk ! De GZp-opleiding is niet zorgbranche gebonden en generalistisch gezondheidszorg breed!