De inzet van wijkverpleegkundigen leidt tot betere en goedkopere zorg. In vergelijking met de reguliere thuiszorg levert een wijkverpleegkundige een jaarlijkse kostenbesparing van 50 mille op. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau BMC.
Het onderzoek van BMC beperkt zich tot de situatie in West-Brabant, maar volgens onderzoeker Egbert van der Meer komen de uitkomsten wanneer doorgerekend naar landelijk niveau neer op een mogelijke besparing van tientallen miljoenen euro. Een van de redenen voor het betere functioneren van de wijkverpleegkundige is dat zij meer taken kan uitvoeren dan een thuishulp. Daarmee wordt de versnippering van de zorg thuis opgeheven en is er minder behoefte aan administratieve ondersteuning. Ook voorkomt de integrale kijk van de wijkzuster dat cliënten onnodig zorg van verschillende kanten krijgt. De ironie wil dat juist het brede takenpakket van de wijkzuster in de jaren negentig reden was om haar weg te bezuinigen.
Enthousiast
Minister Schippers van Volksgezondheid is enthousiast over de proef met de wijkverpleegkundigen en overweegt de aanpak op grotere schaal in te voeren. Tegenover persbureau Novum laat Schippers weten op korte termijn een brief aan de Tweede Kamer te zullen over landelijke invoering van een dergelijke wijkgerichte aanpak.