• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Hans ter Brake

    Blijf het merkwaardig vinden dat Patiëntenfederatie Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en nu ook de nieuwe minister, Fleur Agema de rol van de PGO niet benoemen of bepleiten.

    Dat is namelijk het systeem van de patiënt waarin deze samen met naasten actief kan zijn. De PGO is al gekwalificeerd voor uitwisseling met huisartsen, ziekenhuizen, diagnostische centra en vvt. Die zorgaanbieders hebben daar vele honderden miljoenen aan VIPP-gelden voor gehad. Nu worden mensen geconfronteerd met verschillende routes en systemen vanuit een diversiteit aan zorgaanbieders, medisch servicecentra en (zorg)meldkamers. Daar wordt de zorg ook duur van. Monitoring kan per ziekenhuis niet uit zoals Rijnstate en University of Twente hebben laten zien en is onderdeel van netwerkzorg.

    Alle mensen krijgen conform IZA/2025 via de PGO hun eigen gebruikersaccount waar elk zorgsysteem op inprikt. Breng dus gegevens en mogelijkheden naar de mens, in plaats van de patiënt naar ieder systeem en werkwijze.

    Vervolgens draagt de PGO niet alleen bij aan zorg, maar ook aan zelfmanagement, zelfredzaamheid en gezondheid. Via Positieve Gezondheid en Leefstijlroer bijvoorbeeld. Dat is transitie.

    Versterk de mens, verlicht de zorg!