Er is een groot gebrek aan personeel in de thuiszorg in Heeze-Leende. De drie grote instellingen kunnen geen cliënten meer aannemen. Zzp’ers kunnen de vraag niet opvangen. Daar komt bij dat ze niet volledig vergoed worden als cliënten ze zelf benaderen. Om die reden bieden vier zelfstandige verpleegkundigen geen zorg meer aan VGZ-verzekerden.
Dat meldt het Eindhovens Dagblad op 22 november. Wegens personeelstekort kampen Buurtzorg, ZuidZorg en Valkenhof met wachtlijsten. Valkenhof kan nog wel terminale zorg bieden, niet thuis maar wel in een van de verpleeghuizen van Valkenhof.
Zorgplicht
Door de tekort schietende capaciteit bij de instellingen, wordt steeds vaker een beroep gedaan op zzp’ers. Maar die kunnen de vraag ook niet aan. Daar komt ook nog een verzekeringstechnisch probleem bij. Het zijn niet-gecontracteerde aanbieders. Als patiënten in Heeze-Leende er niks aan kunnen doen dat ze thuiszorg moeten krijgen van andere aanbieders, krijgen ze dat via Achmea en CZ vergoed. Maar VGZ zegt dat het in het dorp kan voldoen aan haar zorgplicht. Als blijkt dat die in het geding komt, zal VGZ ook haar regels versoepelen maar vooralsnog is dat niet aan de orde, zegt een woordvoerder van VGZ. Nu vworden de zzp-verpleegkundigen maar voor een deel vergoed. De laatste dertig procent moeten cliënten zelf betalen, maar de zzp’ers willen dat niet vragen.
De instellingen en zelfstandigen doen steeds vaker een beroep op mantelzorgers. Volgens de thuiszorg-verpleegkundigen leidt dat er toe dat familieleden zorg verlenen waar ze niet voor zijn opgeleid. Daarnaast moeten stervende mensen vaker en eerder naar een hospice, blijven mensen noodgedwongen langer in het ziekenhuis of moeten ze opgenomen worden in het verpleeghuis.