Cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening hebben te kampen met complexe problematiek op meerdere leefdomeinen. Hierdoor zijn er rondom deze cliënten vaak veel verschillende instanties betrokken vanuit verschillende hoeken, zoals de ggz, Wmo, schuldhulpverlening, woningbouw en de politie. “De samenwerking tussen deze partijen rondom cliënten met een psychiatrische aandoening kan nog veel beter. Zodat cliënten, dankzij de inzet van al deze partijen, sneller de juiste hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben”, meldt CZ in een persbericht.
Intensieve samenwerking
“Het bieden van de juiste hulp en ondersteuning op het juiste moment op de juiste plek vraagt om een intensievere samenwerking tussen de ggz en het sociaal domein”, aldus de zorgverzekeraar. Dit vergroot de kans op tijdig herstel. Vanaf september 2022 gaan gemeente Tilburg, GGz Brebrug en zorgverzekeraars CZ en VGZ daarom meer integraal werken in Tilburg. Cliënten krijgen dan vanuit één plek op verschillende domeinen hulp, ondersteuning en behandeling geboden. “Het voordeel van het werken binnen een team is dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaat voor de cliënt en dat het makkelijker wordt om informatie te delen en oplossingen te zoeken.”
Intentieverklaring
Op 22 maart tekenden de partijen een gezamenlijke intentieverklaring om deze groep in Tilburg integraal te ondersteunen. Landelijk krijgt integrale samenwerking om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening beter te ondersteunen ook steeds meer aandacht.
Michiel van den Oever
Leuk! Een soort organisatie als Optimaal Leven, waar GGZ Drenthe al vanaf 2015 mee bezig is.