Verpleegkundigen en verzorgenden
De bonus is onder meer bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en mensen die werken in ondersteunende diensten, zoals schoonmakers. “We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op hen mochten rekenen”, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat we de kosten dan ook “met elkaar” zullen betalen. De eerste inschatting is dat zo’n 800.000 mensen voor het extraatje in aanmerking komen. Daarmee zou de regeling de overheid zo’n 800 miljoen euro kosten.
Het geld wordt in het najaar uitgekeerd. Werkgevers kunnen de bonus vanaf 1 oktober aanvragen voor hun medewerkers.
Niet voor specialisten
De regeling is niet voor iedereen: medisch specialisten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking, maakte De Jonge duidelijk. “We willen hier echt kiezen voor de verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel.” Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
De bonus was een wens van de Tweede Kamer. Die stemde ook tot drie keer toe over een motie van de linkse oppositie over structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar dat voorstel haalde geen meerderheid. (ANP)
TinaVriens
Onze overheid is werkelijk meester in verschil maken en meten met twee maten. Zorgpersoneel is een superbreed begrip en iedereen die binnen de zorg werkzaam is heeft in meer of mindere mate extra inzet getoond tijdens deze coronacrisis. Maar een selecte groep die bonus toekennen, vind ik weer een typische actie van ons huidig kabinet. Positief stemmen voor structurele betere financiële waardering, daar zijn de mensen in de zorg mee geholpen. Zeker om de tekorten in zorgpersoneel op te lossen door het aantrekkelijker te maken, Maar nee, die motie kreeg 73 stemmen tegen.