InnoGenerics ging failliet na lange tijd op een fractie van zijn volle productiecapaciteit te hebben gedraaid. Het wegvallen van de fabriek zou Nederland afhankelijker maken van medicatie uit het buitenland. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kon vlak na het faillissement medicijntekorten niet uitsluiten.
Zoveel mogelijk soorten
InnoGenerics is de laatste grote Nederlandse fabriek voor generieke geneesmiddelen in pilvorm, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Het ging onder andere om medicijnen tegen epilepsie, diabetes, jicht, depressie en hart- en vaatziekten.
Ofichem zegt niet alle productielijnen direct voort te kunnen zetten, waardoor het nog onduidelijk is welke medicijnen InnoGenerics blijft produceren. Het doel is wel om zoveel mogelijk verschillende soorten medicijnen te blijven maken. De topman van Ofichem noemt het belangrijk dat Europa zelf medicijnen blijft maken. Daarnaast ziet hij kansen om de productie van de Leidse medicijnfabriek te integreren met de eigen activiteiten.
Ondersteuning VWS
Volgens curator Bentfort van Valkenburg beseften veel partijen dat grote maatschappelijke belangen gemoeid waren met de zoektocht naar een nieuwe eigenaar van InnoGenerics. Daardoor waren ook afnemers en de verhuurder van het pand bereid mee te werken aan een oplossing. Het ministerie van VWS ondersteunt de overname met een financiële bijdrage.
InnoGenerics was tot 2020 in handen van de Indiase medicijnfabrikant Aurobindo Pharma. Dat bedrijf verplaatste veel van de productie naar China en India, waarna InnoGenerics met hulp van de overheid werd overgenomen.
Medicijntekorten
Apothekers deelden vorige week hun zorgen over de sluiting van InnoGenerics. Ook omdat vorig jaar het hoogste aantal medicijntekorten ooit werd geteld. MIND, de organisatie die opkomt voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, sprak eveneens “ernstige zorgen” uit. Dat ging specifiek over medicatie voor de behandeling van bipolaire aandoeningen en een kalmeringsmiddel. Volgens MIND was InnoGenerics het enige bedrijf in Nederland dat deze middelen maakte.
De doorstart moet ook zoveel mogelijk banen redden bij InnoGenerics. Het is daarbij ook de vraag hoeveel van de negentig personeelsleden bij InnoGenerics willen blijven werken, omdat een groot deel van hen al ander werk had gevonden. (ANP)
Jorrit Stroosma
Goed dat VWS het bedrijf ondersteund maar als er niks verandert in het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars hebben we binnen afzienbare tijd weer dezelfde nieuwsberichten en een nieuw “record” aangaande het aantal medicijntekorten.
Ik weet dat het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars gezorgd heeft voor een aanzienlijke bezuiniging op de medicijnuitgaven van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar maar als een bezuiniging zorgt voor onaanvaardbare risico’s dan moet je je gaan afvragen of je nog goed bezig bent. Maar de zorgverzekeraars kennende zijn ze zeer overtuigd van hun gelijk en de ontstane risico’s zijn van tijdelijke aard. En de apotheker is contractueel verantwoordelijk om voor vervangende medicatie te zorgen, lukt ze dat niet is dat hun eigen ondernemingsrisico en zullen daar door de zorgverzekeraar op aangesproken worden.
Ja ja, iedereen in de zorg heeft een duidelijk vastgelegde zorgplicht. Behalve de zorgverzekeraars. Waarom zou dat zijn?!