Nergens ter wereld verdienen medisch specialisten meer dan in Nederland. Om de inkomens te drukken, moet het aantal specialisten omhoog. Minister Ab Klink van Volksgezondheid overweegt daarom de toelating tot medische opleidingen te versoepelen of zelfs vrij te geven. Dit meldt de Volkskrant maandag.
De toestroom van medicijnenstudenten wordt ingedamd door een numerus fixus. Per jaar worden 2.850 eerstejaars geneeskundestudenten toegelaten, twee keer zoveel als rond 1980. Het aantal belangstellenden ligt drie keer zo hoog. Klink heeft dit voorjaar advies gevraagd aan de Raad voor Volksgezondheid & Zorg.
Eerder kwamen de specialisteninkomens al in de media, toen minister Klink stelde dat in 2008 zo’n 400 miljoen te veel aan hen was betaald. De Orde van Medisch Specialisten spreekt over 180 miljoen. Beide zijn het erover eens dat het een fout van het systeem betreft die zo snel verholpen moet worden.
Volgens een publicatie van de OESO van december vorig jaar verdienden de Nederlandse specialisten in 2004 gemiddeld 290 duizend dollar. Hiermee zijn de Nederlandse specialisten de best betaalde artsen ter wereld. In Nederland verdienen medisch specialisten 7,5 keer zo veel als de gemiddelde beroepsbevolking. In de Verenigde Staten – bekend om zijn enorme inkomensverschillen – is dat maar 5,5 keer zo veel. Lees meer in de Volkskrant.