De Nederlandse vereniging van zorgbestuurders NVZD en de vereniging van toezichthouders NVTZ hebben een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die afwijkingen van de beloningscode moet toetsen. Het advies van de toetsingscommissie is bindend.
Geen automatisme
Volgens de gezamenlijke beloningscode van de NVZD en NVTZ mogen zorgbestuurders 190 duizend euro per jaar verdienen. In sommige marktomstandigheden kan daar tot dertig procent van worden afgeweken. “Die clausule uit de beloningscode moet geen automatisme worden”, licht NVZD-voorzitter Ruud Lapré de komst van de toetsingscommissie toe. Als toezichthouders vinden dat er omstandigheden zijn die aanleiding geven om NVZD-leden meer dan 190 duizend euro te betalen, moeten ze dit voorleggen aan de toetsingscommissie. Hierin hebben drie onafhankelijke juristen zitting.
Evaluatie
Naast de toetsingscommissie is er ook nog een monitorcommissie benoemd, die bestaat uit vertegenwoordigers van de NVZD en NVTZ. Zij evalueren de toepassing van de beloningscode en de markttoeslagregeling in bredere zin en adviseren de NVZD en NVTZ hierover.
Meerderheid binnen de norm
De NVZD en NVTZ achten de naleving van de beloningscode van cruciaal belang voor de reputatie van de sector. De verenigingen zijn dan ook content met de uitkomsten van recent eigen onderzoek, waaruit blijkt dat bijna alle arbeidsovereenkomsten van nieuwe bestuurders in de zorgsector voldoen aan de vastgestelde normen. Het gaat hierbij volgens Lapré om enkele tientallen nieuwe contracten die sinds de inwerkingtreding van de code op 1 september 2009 zijn gesloten. Het onderzoek toont tevens aan dat ruim acht van de tien zorgbestuurders (84 procent) een bruto inkomen heeft dat binnen de Balkenende-norm blijft.
Legitimering
Beide verenigingen hopen dat de uitkomsten van het onderzoek en het aangescherpte toezicht op de naleving van de code voor minister Donner aanleiding zijn om de beloningscode als sectorale code te verankeren in de nieuwe wet normering topinkomens publieke sector (WNT). “Daarmee zou de code nog nadrukkelijker gelegitimeerd worden”, aldus Lapré. “Nu is het nog zo dat we niet kunnen spreken voor bestuurders die geen lid zijn van de NVZD.” Wel vindt Lapré dat Donner zich er rekenschap van moet geven dat zorgbestuurders niet in de publieke sector thuishoren, maar in publiek-private sector. In zijn wetsontwerp heeft Donner verschillende beloningsniveaus aan deze sectoren gekoppeld.