Minstens 25 patiënten hebben klachten gekregen na gebruik van de rimpelfiller Hyacorp. Dat meldde leverancier Dalton Medicare donderdag. In totaal zijn zo’n 1500 patiënten in Nederland en België hiermee behandeld.
Het product is voorlopig uit de handel gehaald. Deze beslissing is genomen tijdens een overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG).
Complicatiemeldingen
“Het aantal complicatiemeldingen staat op zich redelijk in verhouding met andere producten. Toch wilden we het zekere voor het onzekere nemen”, stelt Dalton Medicare-oprichter Wiechert ten Dolle. Volgens de Product- en Registratie Commissie (PCR) van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) klopt dat niet. Voorzitter Peter Termohlen: “Normaal gesproken treden complicaties op bij 0 tot 0,5 procent van de patiënten. 25 klachten op 1500 behandelingen is percentueel gezien een stuk meer”.
Klachten patiënt
Sinds mei komen er meldingen binnen bij de leverancier en de PCR. “Patiënten kregen langdurige en/of terugkomende zwellingen. Ze hoefden daar niet voor naar het ziekenhuis, maar konden door hun eigen arts behandeld worden”, aldus Ten Dolle. “Op 11 september zijn we daarom gestopt met leveren en waarschuwden we onze artsen dat er misschien iets mis zou kunnen zijn. Toen raakten we ook in gesprek met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Sindsdien is het niet meer gebruikt”, stelt hij. Het bedrijf nam alle Hyacorp-producten uit de handel, ondanks dat de meldingen alleen fillers van Hyacorp H1000 en H-S betrof.
Hyacorp-product
Elke patiënt die met een Hyacorp-product is behandeld, krijgt binnenkort een oproep van zijn arts voor een controleafspraak. Ten Dolle: “Ook als iemand geen last heeft gehad van complicaties. We willen iedereen nog een jaar lang in de gaten houden. In theorie zouden er ook nog nieuwe klachten kunnen ontstaan.”
Het Duitse bedrijf BioScience produceert de fillers. Dalton Medicare fungeert als distributeur voor Nederland en België. Termohlen: “In Duitsland wordt het spul ook ontzettend veel gebruikt. Daar moet ook geïnventariseerd worden hoe vaak er problemen optreden.”