Bij 89 procent van de patiënten bestaat een onbedoeld verschil tussen de thuis gebruikte medicijnen en de medicijnen die worden voorgeschreven door het ziekenhuis. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Fatma Karapinar, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.
De zorg rondom het gebruik van medicijnen is complex, omdat er vaak verschillende zorgverleners bij betrokken zijn. Dit kan leiden tot versnippering van gegevens over medicijnen, wat tot fouten kan leiden. Deze medicatiefouten komen vooral voor wanneer de patiënt van de ene zorginstelling naar een andere gaat.
Transitiezorg
Met een transistiezorgprogramma kunnen veel van deze verschillen voorkomen worden. Dit programma bestaat uit het achterhalen van het juiste medicijngebruik van de patiënt, patiëntvoorlichting waarbij medicijnwijzigingen gedurende ziekenhuisopname worden toegelicht en informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis, huisarts en thuisapotheek.
Patiëntveiligheid
Tijdens het onderzoek werden 365 patiënten mét het transitiezorgprogramma vergeleken met 341 patiënten zonder het programma. Bij 89% van de patiënten mét het transitiezorgprogramma werd een onbedoeld verschil met de medicijnen die thuis werden gebruikt, gecorrigeerd. Het medicijngebruik werd kritisch bekeken en gecontroleerd, waardoor het bij tachtig procent van de patiënten werd geoptimaliseerd