Buffer, intermediair, baken van rust, zo kreeg programmamaker Geertjan Lassche verpleegkundigen te zien tijdens de ziekte van zijn vrouw. Reden om in een nieuwe televisiedocumentaire voor AVROTROS een ode te brengen aan de beroepsgroep
Een opname in ziekenhuis of kliniek kan een ingrijpende ervaring zijn. Overgeleverd aan artsen in een vreemde omgeving. Lange nachten tussen hoop en vrees. Gelukkig is er de verpleegkundige die ervoor zorgt dat patiënten zich veilig en geborgen voelen.
Engeltjes
In ‘Ode aan de nachtzuster’ wil Lassche, regisseur van onder meer Break Free, deze kant van het verpleegkundigenvak belichten. Lassche maakte eerder een reportage voor Netwerk over medisch ethische conflicten. Enkele jaren later was zijn vrouw patiënt toen ze ernstig ziek werd. Lassche zag toen hoe belangrijk de rol van de ervaren en betrokken verpleegkundigen is, die hij om die reden ‘engeltjes’ van het ziekenhuis noemt.
Afstand
“Ik kreeg op dat moment een hele andere rol dan de rol van programmamaker”, zegt Lassche op de website van LINDA. “Artsen waren op het moment dat mijn vrouw patiënt was eigenlijk veel meer op afstand. In deze hele andere werkelijkheid viel ineens de verpleegkundige op. Eigenlijk was daar de verpleegkundige een soort van buffer, een intermediair, een baken van rust in bange momenten. Zo’n nachtzuster die een patiënt er doortrekt tijdens de lange nachten, heeft onuitwisbare indruk gemaakt.”
Voor de documentaire, die dit najaar op NPO 1 wordt uitgezonden, zoekt Geertjan Lassche naar persoonlijke verhalen van patiënten.