Dat blijkt uit de nieuwe Nationale Keuzestress Monitor van MSI Consultants. In dit onderzoek, onder ruim duizend Nederlanders van achttien jaar en ouder, staat het effect van de gestegen prijzen op de levensstijl en gezondheid centraal.
Stress en onzekerheid
Financiële onzekerheid veroorzaakt bij bijna de helft van de jongeren tussen 19 en 29 jaar stress en onzekerheid. Dat is meer dan het gemiddelde van alle Nederlanders. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren minder goed slapen omdat zij zich zorgen maken. En relatief veel meer jongeren kunnen zich mentaal er niet toe zetten om te sporten: 35 procent tegenover een gemiddelde van 23 procent.
Besparen op tandarts en fysiotherapeut
Uit het onderzoek blijkt dat onder jongeren een groter deel dan gemiddeld (64 tegenover 36 procent) het afgelopen half jaar medische bezoeken hebben uitgesteld of overgeslagen om op die manier kosten te besparen. De tandarts en fysiotherapeut zijn ‘populaire’ zorgverleners om geld op te besparen. 42 Procent van de jongeren is uit financieel oogpunt niet verzekerd voor de fysiotherapeut. En de meest genoemde bezuinigingsopties zijn een bezoek aan de mondhygiënist (18 procent) en de tandarts voor een geplande ingreep (16 procent).
Ook een bezoek aan de huisarts is voor 18 procent van de jongeren een manier om geld te besparen. Een belangrijke reden om minder snel naar de huisarts te gaan is de angst om doorverwezen te worden naar een specialist waarvoor de kosten niet gedekt worden.
Maak van jeugdzorg prioriteit
Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank schrikt van de cijfers. “Uitstel van dit soort medische zorg kan later tot grotere gezondheidsproblemen leiden.” Volgens de sectorspecialist moet er een fundamenteel ander zorgsysteem komen. “Ons huidige systeem is vooral gericht op behandelen nadat mensen eerst ziek zijn geworden. De uitdaging is om de focus te verleggen naar preventie, voorzorg en vitaliteit.”
Van Schaik pleit ervoor veel meer prioriteit te geven aan de jeugdzorg, zeker als je het afzet tegen de kostbare ouderenzorg. “Als we jongeren kunnen ondersteunen om in een gezondere leefomgeving op te groeien en betere gezondheidsvaardigheden te ontwikkelen, voegt dat veel waarde toe aan de samenleving als geheel.”