Via een zogeheten hotspotlijst bepalen ministeries of instellingen die onder de verantwoordelijkheid van ministeries vallen, welke informatie ‘eeuwig’ moet worden bewaard. Tijdens de coronapandemie hebben diverse ministeries, zoals VWS, Algemene Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dergelijke hotspotlijsten ingesteld. Lang niet alle ministeries hebben daarnaar gehandeld, zei eenpitter Pieter Omtzigt, als ook Kamerleden van PVV en SP. Ze hebben niet eens volgens de ‘normale’ Archiefwet gehandeld.
Sms’jes en privémail
Zoals premier Mark Rutte die op eigen gezag sms’jes wiste, of voormalig zorgminister Hugo de Jonge die zijn privémail gebruikte en het Outbreak Management Team (OMT) dat geluidsopnames van belangrijke vergaderingen vernietigde, waarin “zeer ingrijpende besluiten” zijn genomen, somde Omtzigt op. Al dit soort informatie moet behouden blijven, maar dat is lang niet overal gebeurd.
Het stoort Fleur Agema (PVV) en Maarten Hijink (SP) bovendien dat het voor hen als volksvertegenwoordigers nu niet is te achterhalen wie, welk besluit heeft genomen en op basis waarvan. Zoals bijvoorbeeld het advies van het OMT om geen mondkapjes in de ouderenzorg beschikbaar te stellen. Agema wil weten hoe “dat ene zinnetje” in het OMT-advies is terechtgekomen “dat desastreus uitpakte voor zorgverleners en ouderen”. Veel zorgverleners kregen corona en veel ouderen overleden in verpleeghuizen tijdens de eerste coronagolf.
Niet openbaar, wel beschikbaar
De reactie van zorgminister Ernst Kuipers, die zei dat deze informatie niet openbaar is en wordt, maar wel beschikbaar komt voor de parlementaire enquêtecommissie corona, schoot Agema in het verkeerde keelgat. “Onacceptabel”, zei het PVV-Kamerlid. Coalitiepartijen VVD en D66 vinden weliswaar dat deze informatie beschikbaar moet blijven, maar vinden dat de parlementaire enquêtecommissie corona dit moet onderzoeken. Agema wil niet zo lang wachten.
VWS heeft tot verbazing van de Kamer de eigen Covid-hotspot in maart gesloten. Alle informatie wordt nu volgens de regels van de Archiefwet bewaard. De SP wil dat die met terugwerkende kracht wordt heropend, maar dat vindt Kuipers niet nodig. Volgens hem is er geen sprake meer van een crisissituatie. (ANP)