Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) diende het wetsvoorstel vorig jaar in. De Wegiz verplicht zorgaanbieders om patiëntgegevens elektronisch uitwisselen. Dit moet het einde betekenen van het versturen van patiëntdata op cd-roms en per fax. De nieuwe wet schrijft ook voor dat systemen zoals elektronische cliëntdossiers met elkaar moeten kunnen communiceren.
Minder fouten
De wet moet er voor zorgen dat de data makkelijker met de patiënt mee kunnen reizen van de ene naar de andere zorgaanbieder. Als zorgaanbieders steeds over de meest actuele informatie over de patiënt beschikken, worden er minder fouten gemaakt, is de verwachting. Ook hoeven zorginstellingen onderzoeken niet opnieuw te doen, als ze niet over de juiste gegevens beschikken.
Privacy
Sinds het wetsvoorstel naar de Kamer ging, waren ook zorgen over de privacy van patiënten, maar ook over de investering die zorgaanbieders zouden moeten doen. Meerdere moties die om extra garanties vroegen werden door de Kamer verworpen. Na de Tweede Kamer moet nu ook de Eerste Kamer zich over de Wegiz uitspreken.
Hans ter Brake
Vermeldenswaardig is, dat de Wegiz niet alleen gericht is op gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. Belangrijke aanvulling via amendement van Joba van den Berg en Wieke Paulusma verankert de rol van de PGO:
a. “Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen voor het doel, bedoeld in artikel 1.2, eisen worden gesteld die er toe leiden dat bij een aangewezen gegevensuitwisseling door de zorgverlener op een veilige en betrouwbare wijze gegevens met een persoonlijke gezondheidsomgeving worden gedeeld.”
b. “De indieners beogen met dit amendement er voor te zorgen dat zorgaanbieders er op toe moeten zien dat een aangewezen gegevensuitwisseling ook altijd te benaderen is vanuit persoonlijke gezondheidsomgevingen. “
Daarnaast hebben we in het Integraal Zorgakkoord onder andere het volgende afgesproken:
a. Inwoners van Nederland hebben in 2025 digitaal toegang tot en de beschikking over hun eigen zorggegevens.
b. Het veld committeert zich aan actieve deelname aan de uitwerking van de visie op PGO’s en hoe deze van meerwaarde kunnen zijn voor zorgverleners en patiënten in het zorgproces.
c. Het veld maakt het delen van digitale gegevens en gebruik van toepassingen in de PGO’s onderdeel van het zorgproces daar waar patiënten en zorgverleners hiermee geholpen zijn.
Ik denk dat het belangrijk is dat er verplichte set gegevendiensten – mede vast te stellen vanuit patiënt vertegenwoordiging – voor alle zorgaanbieders komt. Daardoor kunnen mensen rekenen op minimaal dezelfde digitale dienstverlening bij alle zorgaanbieders.
vdbnl
Geheel mee eens Hans ter Brake. Joba van den Berg en Wieke Paulusma hebben zich goed verdiept in de materie merkte ik in de vergadering van de vaste Kamercommissie VWS en een waardevol amendement ingediend dat gelukkig gehonoreerd is. Hulde aan het team van VWS en andere betrokkenen. Echt een mijlpaal. Wij als PGO leveranciers kunnen denk ik een bijdrage leveren aan de uitwerking van de visie op PGO’s, zonder het “wij van WC Eend” effect. In gesprekken met ziekenhuizen en huisartsen merk ik dat ze het moeilijk vinden om keuzes te maken. Voorkeur PGO of niet? De burger kiest zijn eigen PGO. Maar de zorgverlener kan ook kiezen. Immers, you need two to tango.