Twente is een van de regio’s met een huisartsentekort. Dat komt niet doordat er te weinig huisartsen in Nederland zijn, maar omdat het lastig is ze naar de regio te krijgen. Dat stellen de samenwerkende partijen achter het project ArtsOnline.
Virtuele wachtkamer
In de pilot van Roset, Menzis en de Twentse huisartsen zetten ze digitale spreekuren in. Patiënten krijgen vooraf een digitale vragenlijst voorgelegd en belanden vervolgens in een virtuele wachtkamer. Daarna worden ze geholpen via een chatgesprek of door te (video-)bellen met een huisarts. Na afloop van het digitale consult is een verslag beschikbaar voor zowel arts als patiënt.
Marktplaats
Daarnaast biedt ArtsOnline een marktplaats voor huisartsen die spreekuren online willen laten waarnemen. ‘Als een huisarts in Enschede ziet dat hij volloopt, kan hij een dagdeel open zetten voor een waarnemer. Daar kan bijvoorbeeld een huisarts uit Amsterdam dan op intekenen’, legt directeur Wyco de Vries uit. ‘Tijdens de pilot hebben de huisartsen nog vaste waarnemers, maar uiteindelijk hoeft dat niet meer.’
Betaal-tool
Het systeem is nog in ontwikkeling. Zo komen er in de toekomst verschillende keuzemogelijkheden voor de huisartsen, zodat ze het systeem kunnen inrichten op een manier die past bij hun visie. Bovendien streven de bedenkers naar een betaal-tool waarmee de waarnemend huisarts direct een vergoeding kan krijgen. Nu gaat dat nog via facturen.
Het platform wordt de komende maanden getest door veertien huisartsen, verdeeld over vijf praktijken. Er hebben zich inmiddels al artsen gemeld om deel te nemen als het project wordt uitgebreid.
Lees ook: Zo levert een huisarts in Amsterdam e-health in de regio
hmcmanagement
Online spreekuren is een oplossing van het tekort aan artsen in krimpgebieden die zeer aanbodgedreven is. Immers, veel wordt op het bordje van de patiënt gelegd. Deze moet voorzien zijn van de vereiste infrastructuur (zowel ICT als huisvesting) en moet zich volgens protocol voorbereiden. Het is een voorbeeld van de omgekeerde wereld. Waar de overheid tekort schiet moeten zorgverlener en patiënt het oplossen. En dat in gebieden waarde de populatie ongunstig afsteekt bij die van de Randstad en de zorgvraag groter is dan aldaar.
Typerend is ook de kop:”Eenvoudig een online inloopspreekuur realiseren voor uw patiënten op de momenten die voor u het beste uitkomen.” En als het de patiënt op die momenten niet uitkomt?
Hans Hof, adviseur HealthcareManagementConsultancy/Profs4Zorg