Idee Konzept
Cardiologen in het UMC Utrecht hebben voor het eerst bij patiënten met hartfalen een pacemaker met behulp van driedimensionaal beeld geïmplanteerd. De nieuwe techniek kan leiden tot minder sterfte en lagere kosten, stelt het ziekenhuis.
Artsen gebruikten de 3D-beelden bij cardiale resynchronisatietherapie (CRT), een behandeling voor patiënten met hartfalen, waarbij een speciaal type pacemaker er met drie stimulatiedraden voor zorgt dat de pompkracht van het hart verbetert. Bij de plaatsing van een CRT is het belangrijk dat de cardioloog de stimulatiedraden exact op de juiste plaats legt. Vooral plaatsing van de stimulatiedraad bij de linkerhartkamer is complex, waardoor dit momenteel in 30 tot 45 procent van de gevallen niet goed gebeurt.
Om dat percentage omlaag te krijgen startte het UMC Utrecht eind 2016 een onderzoek naar beeldgestuurde plaatsing van CRT’s. De afgelopen weken kregen de eerste vijf patiënten op deze nieuwe wijze met succes een CRT. De cardioloog gebruikte hierbij realtime 3D-kleurenbeelden van de vaten van het hart en de katheter waarmee de geleidingsdraad wordt geplaatst, samen met informatie vanuit een MRI-scan. Op deze wijze kon de stimulatiedraad veilig worden geplaatst op de linkerhartkamer.
Kostenbesparing
Volgens cardioloog Mathias Meine zal door een nauwkeuriger plaatsing van de stimulatiedraden bij meer patiënten de pacemaker in één keer goed werken. “De procedure is korter en eenvoudiger, de röntgenstralingsbelasting neemt af, en het resultaat is beter. Hierdoor verbeteren de klinische vooruitzichten en de kwaliteit van leven, én worden er aanzienlijke kosten bespaard.”