Door twee belangrijke ICT-systemen handig aan elkaar te koppelen, creëerde UMC Utrecht een ‘track-and-trace’ systeem voor medische implantaten en andere hulpmiddelen. Daardoor zijn alle gegevens bekend over implantaten die bij de patiënt zijn ingebracht en kunnen implantaten met bijvoorbeeld een productiefout achteraf makkelijk worden opgespoord.
Dit meldt het UMC Utrecht op 28 november. Het academisch ziekenhuis koppelt Chipsoft, waarin de gegevens van het elektronisch patiëntendossier staan, aan SAP, waarin de logistiek van de implantaten, pacemakers of stents wordt bijgehouden. Bij een zogenaamde ‘recall’ is dan meteen duidelijk in welke magazijnen welke medische implantaten liggen zodat kan worden voorkomen dat een fout product in een patiënt wordt ingebracht.
Patiëntveiligheid
Tot voor kort registreerde het UMC Utrecht de producten decentraal. Er werden op verschillende plekken in het ziekenhuis – zoals operatiekamers, hartkatheterisatiekamers, endoscopie-afdeling, angiografiekamers – voorraden aangelegd. Een duur systeem, want de kosten van implantaten kunnen oplopen tot 50.000 euro per stuk. Implantaten die bij een patiënt waren ingebracht, waren door gebrekkige registratie eigenlijk niet terug te vinden. Meestal werd alleen het partijnummer, maar niet het serienummer bijgehouden. De nieuwe methodiek bevordert de patiëntveiligheid, maar maakt ook inkoop, voorraadbeheer en logistiek efficiënter.