Het UMC heeft samen met de Stichting Lezen & Schrijven een toolkit ontwikkeld. Die biedt zorgverleners concrete handvatten om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken.
Richtlijnen
Het eerste exemplaar van het pakket Gezonde Taal, omgaan met laaggeletterdheid in de zorg is maandag aangeboden aan prof. dr. Jan Kimpen, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. De toolkit biedt bovendien richtlijnen voor de begeleiding en bevat een methode waarmee poliklinieken hun proces beter kunnen inrichten op laaggeletterden.
Misverstanden
Uit onderzoek blijkt dat mensen die de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen onvoldoende beheersen, minder gezond zijn en vaker een arts bezoeken dan mensen die wel geletterd zijn. Laaggeletterden begrijpen gezondheidsinformatie en instructies vaak niet goed, waardoor de kans op fouten en misverstanden groot is. Laaggeletterdheid leidt zo onder andere tot slechtere therapietrouw, maar ook tot een hogere no-show en vertraging in het proces. De meerkosten voor de zorgsector door laaggeletterdheid worden geschat op 61 miljoen euro per jaar.
Heel Nederland
Van maandag 3 tot en met 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt door heel Nederland stilgestaan bij laaggeletterdheid. Er worden door heel Nederland ruim 400 activiteiten georganiseerd, onder meer op het terrein van de gezondheidszorg.