“Ik was bang dat ze dadelijk niet meer te krijgen zijn”, zegt Niesters tegen de regionale omroep. De viroloog laat weten dat de sneltests ingezet kunnen worden bij mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, maar nog geen symptomen hebben. “Dan kan je ze testen voordat ze klachten hebben en bij corona is dat nou juist het meest besmettelijke moment.”
Investering
Ook voor zorgmedewerkers kan de sneltest, waarbij binnen vijftien minuten de uitslag bekend is, volgens Niesters uitkomst bieden. “Als je zeker wilt weten dat werknemers negatief zijn, dan zouden die twee of drie keer per week zo’n test moeten doen. Het kan ook, want zo’n test kost maar 5 euro. Dat lijkt me wel de investering waard als werkgever.”
Optie
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft een optie genomen op in totaal 2,4 miljoen sneltesten. Er worden nog drie andere tests onderzocht op betrouwbaarheid. “Het staat iedereen vrij te kopen wat ze willen kopen”, zegt coronaminister Hugo de Jonge. Hij benadrukt dat zijn ministerie ook al veel tests heeft ingekocht, zodat die meteen kunnen worden ingezet als daartoe wordt besloten. “De potentie is heel groot. De hele wereld wil ermee aan de slag. Daarom kopen we nu al in grote getallen.”
Krappe markt
Hij sluit niet uit dat er in de toekomst tekorten kunnen ontstaan. “Het is een heel krappe markt. Er kunnen altijd in deze crisis aan allerlei spullen tekorten ontstaan. Juist daarom hebben we alvast in grote getallen aangeschaft.” (ANP)