De groep Groningse studentpromovendi spande de zaak aan omdat ze zich achtergesteld voelen ten opzichte van werknemerpromovendi. Er is sprake van ongelijke behandeling, vinden de studenten, die meenden recht te hebben op achterstallig loon, vakantiegeld en aansluiting bij een pensioenfonds. De Rechtbank Noord-Nederland oordeelt anders.
Onderwijs in plaats van arbeid
Volgens de rechter is geen sprake van een arbeidsovereenkomst. De studenten wisten waar ze aan begonnen en krijgen van het ziekenhuis “onderwijs, opleiding, begeleiding en facilitering leidend tot haar proefschrift en haar academische graad van doctor”, zo staat in de uitspraak. Bovendien staat het hen vrij hun eigen promotie-onderwerp te kiezen en zijn ze niet verplicht onderwijs te geven.
Maaltijdbezorgers
De rechter geeft de studentpromovendi in de uitspraak een veeg uit te pan door te wijzen op hun “florissante positie vergeleken met andere groepen die de bescherming van het arbeidsrecht hebben gezocht: buitenlandse werkers op een Groningse scheepswerf, buitenlandse vrachtwagenchauffeurs bij een Drents transportbedrijf, postpakketbezorgers, mensen met een uitkering op een postpakketsorteercentrum en maaltijdbezorgers.”
De promovendi moeten de proceskosten van 3100 euro betalen aan het UMCG.