24.9.2013 Springer Medizin online: Nach der Übernahme von 43 Rhön-Kliniken durch die Fresenius-Tochter Helios soll sich an den tarifvertraglichen Regelungen nichts ändern. © AKS / fotolia.com Der Hausarzt 10/12 (Politik) Zwei Männlein schieben zwei Häuser Business metaphor. Isolated on white Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil nog dit jaar de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) overnemen. De OZG zou een besloten vennootschap moeten worden, waarbij het UMCG de enige aandeelhouder wordt. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Noord op basis van bronnen binnen de organisaties.
In reactie op de berichtgeving stelt een woordvoerder van het OZG tegenover Skipr dat ze nog geen mededeling kan doen over de op handen zijnde overname. “We kunnen dit op dit moment nog niet bevestigen. De gesprekken zijn nog gaande en beide partijen hechten aan een zorgvuldige procedure. Onze ambitie is om er voor de zomervakantie uit te komen.”
Hypotheek
De Ommelander Ziekenhuis Groep heeft op dit moment ziekenhuislocaties in Delfzijl en Winschoten. De OZG is al jaren bezig om een nieuw ziekenhuis in Scheemda te bouwen, maar de eigen financiële armslag blijkt te klein om de financiering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis rond te krijgen. Het eigen vermogen van het UMCG biedt wel voldoende mogelijkheden om een hypothecaire lening te verkrijgen voor de bouw. De organisatie heeft de bouwvergunning al wel rond en wil in het voorjaar van 2015 met de bouw beginnen.
Het nieuwe OZG moet een volwaardig basisziekenhuis worden waar ook medisch specialisten van het UMCG behandelingen uit kunnen voeren. Op deze manier kan het UMCG zich meer toeleggen op hoogcomplexe zorg. Het ziekenhuis zou een eigen raad van bestuur en raad van toezicht krijgen, waarbij het UMCG wel iemand van de eigen organisatie kan benoemen als toezichthouder, zo melden beide noordelijke media.
Martini
De overname is niet onomstreden. Eind april 2014 uitte Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Groningse Martini Ziekenhuis, zijn bezorgdheid over een mogelijke samenwerking tussen UMCG en OZG in een brief gericht aan de ACM. Naar verluid stelt Feenstra in de brief dat het niet de opdracht is van een academisch ziekenhuis is om geld te stoppen in een streekziekenhuis voor de financiering van basiszorg. Feenstra zou bang zijn dat het UMCG veel te groot wordt door de samenwerking. Het UMCG weigerde destijds op de inhoud van deze brief te reageren omdat ze deze officieel niet kenden.
Zowel het ministerie van VWS als de Autoriteit Consument en Markt zouden op de hoogte zijn van de overnameplannen, maar er is nog niet officieel melding gedaan bij de ACM.