Een patiënt heeft in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een bijzondere orgaantransplantatie ondergaan. De vrouw kreeg niet alleen een nieuwe dunne darm, maar ook – als eerste in Nederland – een nieuwe buikwand.
De patiënt is een half jaar geleden geopereerd, het UMCG brengt het nieuws nu naar buiten omdat het grootste afstotingsgevaar inmiddels geweken is. Het is voor het eerst in Nederland dat een patiënt een buikwandtransplantatie onderging. Ook de betrokkenheid van plastisch chirurgen bij deze complexe procedure is uniek voor de transplantatiegeneeskunde, voglens het UMCG. In totaal waren negentien artsen en verpleegkundigen betrokken bij de ingreep. De gecombineerde transplantatie heeft negen uur in beslag genomen. Dankzij de gecombineerde transplantatie kan de patiënt weer gewoon eten en beschikt zij ook weer over een gesloten en gave buik.
De vrouw had de ziekte van Corhn, een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal. Ze was een hele tijd lang gevoed met een infuus, omdat de darmen niet werkten. Dat tast ook de buikwand aan. Daarom kreeg de patiënt zowel een dunne darm als een buikwand van een overleden donor. Patiënten die wegens darm?falen niet genoeg voeding via de darm kunnen opnemen, zijn afhankelijk van kunstmatige voeding via een infuus. Wanneer dit niet meer lukt of er levensbedreigende problemen ontstaan, is een dunne darmtransplantatie de enige resterende behandeloptie. (ANP/ Skipr)