Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voorziet ernstige problemen door een forse stijging van het aantal kankerpatiënten. Het ziekenhuis heeft hiervoor te weinig capaciteit. Zonder ruimere financiële middelen voorziet het UMCG wachtlijsten.
Het kabinet en zorgverzekeraars willen de zorg voor kanker concentreren in de grote ziekenhuizen. Deze concentratie moet zorgen voor een hoger volume en daarmee voor hogere kwaliteit en meer doelmatigheid. Gespecialiseerde centra als het UMCG voorzien als gevolg hiervan een toestroom van patiënten. Daarnaast zorgt ook de vergrijzing voor een groei van het aantal kankerpatiënten.
Vastlopen
Het UMCG verwacht dat daardoor het aantal te behandelen kankerpatiënten in 2015 met 25 procent toeneemt. In 2020 denkt het ziekenhuis 80 procent meer patiënten met kanker te behandelen “terwijl onze capaciteit en financiën niet zullen toenemen”, zei topman Jos Aartsen van het UMCG dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak, schrijft het Dagblad van het Noorden. “Onze organisatie dreigt vast te lopen als we geen maatregelen nemen”, aldus Aartsen.
Financiële ruimte
Volgens Aartsen zal het UMCG in overleg met andere ziekenhuizen zoveel mogelijk capaciteit proberen vrij te spelen door onderling complexe en minder complexe zorg uit te ruilen. Maar volgens Aartsen biedt een dergelijke oplossing onvoldoende soelaas. “Er moet ook financieel ruimte komen om stappen te zetten”, aldus Aartsen op Radio1. In een toelichting laat een woordvoerder van het UMCG weten dat in dit verband gedacht kan worden aan een hogere vergoeding voor bepaalde specifieke groepen kankerpatiënten.
Efficiency
De verzekeraars willen niet op de zaken vooruit lopen. “Wij kennen de signalen die het UMCG afgeeft”, reageert woordvoerder Michael Verheul van zorgverzekeraar Menzis. “We zijn in gesprek over een gezamenlijke oplossing.” Zorgverzekeraar Achmea ziet vooralsnog geen reden om de zorgen van het UMCG één-op-één in het budget door te vertalen. “Er valt nog veel winst te behalen door grotere efficiency”, zegt woordvoerster Christine Rompa. “Laten we de komende jaren eerst eens kijken wat er mogelijk is in plaats van nu al om geld te vragen.” (ANP / Skipr)