Wetenschappers van universitair medische centra (umc’s) en bedrijven starten samen acht onderzoeken naar de behandeling van beroerte en hartziekten. Om het onderzoek te stimuleren heeft overheidsorganisatie Health Holland een subsidie van ruim 2 miljoen toegekend. De Hartstichting heeft de selectie van de projecten gedaan.
“Ons doel is dat we behandelmethoden ontwikkelen, die artsen in de praktijk kunnen toepassen”, zegt Marina Senten, hoofd Allianties, Wetenschap en Innovatie van de Hartstichting. De bedrijven onderzoeken samen met wetenschappers of zij met technische kennis een medisch probleem kunnen oplossen. Ze zetten bijvoorbeeld software in om het scheuren van bloedvaten te voorspellen. Ook ontwikkelen ze nieuwe, implanteerbare apparaatjes die de hartslag tijdelijk verhogen om zo een hartstilstand te voorkomen.
Concrete verbeteringen
Eindgebruikers van de onderzoeksresultaten, zoals zorgverleners, patiënten en hun verwanten, waren betrokken bij de beoordeling van de subsidie-aanvragen. “We vinden dat belangrijk, omdat resultaten van onderzoek niet vanzelf de weg naar de kliniek of zorgpraktijk vinden”, zegt Senten. “De Commissie Maatschappelijke Kwaliteit, waarin de eindgebruikers zijn vertegenwoordigd, beoordeelt bijvoorbeeld of er al tijdens het onderzoek rekening wordt gehouden met toepassing van de onderzoeksresultaten in de praktijk. We willen ervoor zorgen dat kennis uit wetenschappelijk onderzoek eerder leidt tot concrete verbeteringen voor patiënten.”
Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag dat door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar is gesteld aan de Hartstichting ter stimulatie van publiek-private samenwerkingen.