Foto: TheAYS/Getty Images/iStock
De afgesproken prijscompensatie van 10 procent kost de zeven umc’s volgend jaar 400 miljoen euro, aldus een berekening van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Omdat een deel ervan door de overheid wordt vergoed via de OVA (Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling) resteert er een 5,3 procent hogere loonsom.
Een deel van de loonstijging wordt 1 november doorgevoerd, waardoor het totale effect op de personeelslasten volgend jaar lager uitpakt: 2,6 procent. Uitgaande van de omzetten in 2021 en hetzelfde aantal medewerkers eindigen daardoor alleen Erasmus MC en Maastricht UMC volgend jaar met een positief resultaat.
Negatief resultaat
UMC Utrecht had vorig jaar een resultaat van 4,9 miljoen euro, maar is volgend jaar door het akkoord met de bonden rond 23,3 miljoen euro extra kwijt aan personeelskosten. Dat zou een negatief resultaat van ongeveer 18 miljoen betekenen. Radboudumc behaalde in 2021 een resultaat van 10,6 miljoen euro, maar omdat ze rond 20 miljoen meer kwijt zijn aan personeelskosten, duiken de Nijmegenaren in de rode cijfers (min 9,5 miljoen).
Het UMCG (in 2021 een plus van 18,1 miljoen) sluit volgend jaar af met een min van ongeveer 8 miljoen. Het LUMC maakte vorig jaar al een fors verlies van 27 miljoen euro en is volgend jaar 16,7 miljoen extra kwijt aan personeelkosten. De zwaarste klap krijgt Amsterdam UMC. VUmc en AMC hadden in 2021 een positief resultaat van 20,8 miljoen, maar omdat ze 1,9 miljard uitgeven aan personeel, kost dat 2,6 procent meer: 49 miljoen. Ook zij komen hierdoor in de rode cijfers (min 28 miljoen euro).
Erasmus MC en Maastricht UMC zijn de financieel meest gezonde umc’s. Hun resultaat halveert ruwweg, maar ze blijven wel in de zwarte cijfers. De Rotterdammers eindigen dan met een plus van rond 19 miljoen euro, de Limburgers houden onder de streep nog 7,5 miljoen euro over.
Resultaten worden uitgehold
“Al met al teert iedereen enorm in”, zegt Christiaan Hameeteman, partner gezondheidszorg bij accountant- en advieskantoor PwC. “Het cao-akkoord holt de resultaten volgend jaar uit.” Bovendien wijst Hameeteman erop dat de effecten van het cao-akkoord waarschijnlijk eerder slechter dan beter uitpakken: “De resultaten zijn dit jaar al minder dan in 2021 en zorgverzekeraars geven lang niet altijd de volledige OVA-vergoeding door aan de zorgsector.”
Geen enkele umc wil commentaar geven op de financiële impact van het akkoord over de prijscompensatie. De woordvoerder van de NFU weet niet hoe de overeenstemming uitwerkt voor alle afzonderlijke umc’s, maar cao-onderhandelaar Gabriël Zwart erkent wel dat het “een hele grote wissel trekt op de financiële situatie bij de umc’s. We hebben de uiterste randen opgezocht van wat financieel nog verantwoord is.”
NFU voorkomt rechtszaak
De bonden en de NFU bereikten vorige week onverwacht een akkoord over de compensatie van de hoge inflatie voor de 80.000 umc-medewerkers. Het umc-personeel krijgt volgend jaar een loonsverhoging van 10 procent: 6 procent op 1 januari aanstaande en de resterende 4 procent op 1 november. Hiermee voorkomt de NFU een rechtszaak van de bonden, want vorig jaar werd een volledige prijscompensatie in de cao voor umc’s vastgelegd.
Jorrit Stroosma
De UMC’s hebben ingestemd met een CAO waarin de salarisverhogingen de inflatie zou volgen, bij een 2-4% inflatie is dat te doen maar met een inflatie zoals nu van 10%+ is het zeer zuur.
Van een OVA van 5,6% blijft in de GGZ maar 1-3% over als de zorgverzekeraars er mee klaar zijn, de salarissen in de GGZ stijgen komend jaar 6-8%.
De zorgverzekeraars blijven door hun eigen handelen de kwade geniussen in de zorg. En ze doen vaak meer aan bezuinigen dan VWS van ze vraagt, want de investeerders bij de zorgverzekeraars moeten wel blij gehouden worden, de verzekerde staat ver achter op de 3e plek.
MMJ van Loon
Je kunt ook niet blijven presteren over de ruggen van je medewerkers.
Ze moeten dus aan de geldverstrekkende kant zijn om dit op te lossen.
Zorgverzekeraars blijven de lachende derde!!
Zo lang er nog UMC’s zijn die voor miljoenen hun tuin willen verbouwen worden er ook daar verkeerde keuzes gemaakt.
Trieste nieuwberichten tijdens de onderhandelingen over een CAO in de ziekenhuizen en de anderen die daar altijd op volgen, met wel doel wordt dit zo geplaatst?
Jullie zouden het artikel ook zo kunnen maken: NVZ, Actiz en collega’s zullen nu wel over de brug moeten komen, anders wordt de ongelijkheid in het beroep nog steeds groter.
Dan zouden jullie mee opkomen voor de belangen van deze beroepsgroep.
In de havens zijn de percentages veel hoger, ook al is dat profit.
J Vandenberg
Mee eens. Huilende umc’s siert niet.
Er zijn nog steeds te creatieve petten hangende aan kapstokken. En dat zijn niet de kapstokken van de medewerkers met een korte jas.
Beter zou zijn om niet krampachtig vast te houden aan het chirurgijnen gilde.
Het gaat nu echt beetje anders. Goedschiks of minder goedschiks.
Peter Koopman
De factor “arbeid” behoort IN de professionele zorg voor de individuele gezondheid centraal te staan. Misschien is er een teveel ingeslopen bij arbeid “AAN” resp. “VOOR” de zorg. Daar is mogelijk met nieuw ontwerp ervan en ICT toepassingen wat te winnen. Daarenboven doen UMC’s onderzoek en bieden onderwijs ( O&W bekostiging?). Voor toepassing van geneeskunde en verpleegkunde zijn UMC’s nu richtinggevend op het gebied van honorering. Chapeau !