Zorg, inkomen, veiligheid c.q. wonen en de digitale samenleving zijn wat ouderenorganisatie Unie KBO de rode draad bij de Kamerverkiezingen in 2017. Met een manifest wil Unie KBO voorkomen dat politieke partijen senioren negeren in hun partijprogramma’s.
“Senioren voelen zich door dit kabinetsbeleid aan de kant gezet. Terwijl wij ervoor pleiten dat iedereen kan participeren in de samenleving, óók senioren”, motiveert directeur Manon Vanderkaa. “Met ons verkiezingsmanifest ‘Omzien naar elkaar’, zetten wij helder uiteen waar wij voor staan. Politici kunnen hier niet om heen.”.
Unie KBO wil vooral meer samenhang zien in het beleid ten aanzien van de kwesties die senioren raken, vindt Unie KBO. Daarom moet de coördinatie van ouderenbeleid tijdens de volgende kabinetsperiode expliciet onderdeel worden van de portefeuille van één van de bewindslieden, vindt de ouderenorganisatie, bijvoorbeeld van de Minister van Sociale Zaken.
Optimisme
Ondanks de kritiek zegt Unie KBO dat het zich bij het schrijven van het manifest heeft laten leiden door optimisme en de kansen die vergrijzing de maatschappij biedt het uitgangspunt. “Als ouderenorganisatie die solidariteit tussen generaties hoog in het vaandel heeft staan, hebben wij daarbij beslist ook oog voor jongeren”, zegt Vanderkaa. “De KBO staat voor een samenleving waarin we omzien naar elkaar, oud én jong.”
Unie KBO gaat binnenkort langs bij politieke partijen om het manifest toe te lichten en daarmee de inhoud van het verkiezingsprogramma positief te beïnvloeden.
—
Mag Skipr u iets vragen?
Help ons om u nog beter te bedienen. Doe nu mee aan het Skipr lezersonderzoek. Het duur maar 7 minuten. Uw feedback gaan we inzetten om verbetering en vernieuwing door te voeren. Doe nu mee aan het lezersonderzoek >>>