Nederlandse ziekenhuizen kunnen tussen 100 en 170 miljoen euro besparen door invoering van gestandaardiseerde barcodes bij medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek van het logistieke adviesbureau GS1.
Koepelorganisaties van Universitaire Medische Centra (NFU), algemene ziekenhuizen (NVZ) en ziekenhuisapothekers (NVZA) willen eind 2012 alle verpakkingen in ziekenhuizen voorzien van de internationale GS1 codering. Vooruitlopend hierop heeft GS1 Nederland de business case ‘Patiëntveiligheid en efficiency in de OK’ opgesteld.
Houdbaarheidsdatum
In de ziekenhuizen bedraagt de totale omzet van medische hulpmiddelen 2,4 miljard euro. De grootste winst valt te behalen doordat minder producten wegens een verstreken houdbaarheidsdatum afgeschreven moeten worden. Het gaat hierbij om een vermindering van 80 procent, zo becijfert GS1. Ook kan de voorraadhoogte met 20 procent verminderd worden, omdat precies wordt bijgehouden hoeveel producten er in voorraad zijn en automatisch producten worden bijbesteld als de voorraad een bepaald minimum heeft bereikt.
Veiligheid
Ook leidt invoering van de GS1 codering volgens het adviesbureau tot een verbetering van de patiëntveiligheid, omdat precies getraceerd kan worden bij welke patiënt bijvoorbeeld welke kunstknie of pacemaker is geïmplanteerd. Mocht er iets mis zijn met een implantaat, dan kan makkelijk achterhaald worden bij welke patiënten het implantaat vervangen moet worden.
Investeren
Om deze efficiency- en veiligheidswinst te realiseren zullen de ziekenhuizen echter wel moeten investeren, waarschuwt GS1. Zo moeten er scanners en software aangeschaft worden, moeten systemen worden aangepast en moet het personeel worden geschoold. In de business case worden de kosten hiervoor geschat op circa 200 duizend euro per ziekenhuis met een terugverdientijd van 8 maanden.
Wettelijk verplicht
Een probleem bij de implementatie is volgens GS1 dat het draagvlak binnen ziekenhuizen voor dit soort logistieke verbetering niet altijd even hoog is. In de Nederlandse zorgsector wordt dan ook vooralsnog nauwelijks gebruik gemaakt van barcodes, aldus GS1. GS1 Nederland pleit er daarom voor om het gebruik van barcodes voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen wettelijk verplicht te stellen.