Uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat één op de vijf Nederlanders in 2022 medische hulp uitstelde vanwege kosten. Mensen met chronische aandoeningen snijden zelfs in levensvreugde, zoals vakanties.
Vooral mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent) werden in 2022 vaak gemeden. Voor ruim de helft (57 orocent) van de mensen had het mijden of uitstellen van zorg negatieve gevolgen voor de gezondheid (pijn of klachten), voor 62 procent zorgde het mijden van zorg voor extra stress of angst.
Koelkast
Danhof krijgt in haar praktijk te maken met schrijnende gevallen, zeker sinds de stijgende kosten. “Ik hoor ook van mensen hier in Kanaleneiland dat ze hun koelkast niet meer kunnen vullen.” Sommige patiënten slaan fysiotherapie over omdat ze er geen verzekering voor hebben. Danhof vertelt: “Of ze denken: ik laat die echo maar achterwege, of ik stel het bloedprikken uit, want dat gaat ten koste van mijn eigen risico en dat kan ik nu niet betalen.” En het gaat niet alleen om mensen met een minimuminkomen; zelfs studenten schuwen medische hulp, constateert de Utrechtse huisarts.