In een door ongeveer honderd FNV-leden ingevulde enquête die op het ministerie werken, gaven tientallen leden aan dat ze te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, voornamelijk door leidinggevenden. Dan gaat het vooral om pesten en intimidatie. Er werken ongeveer zesduizend mensen op het ministerie van VWS.
Niet ondersteund
De bond vermeldt erbij dat het gaat om een “verkennend onderzoek”. Daaruit bleek dat ongeveer 71 procent van de klachten te maken had met leidinggevenden die zich misdroegen en die elkaar onderling de hand boven het hoofd houden. Maar liefst 94 procent van de ambtenaren voelt zich niet ondersteund door de organisatie na het ervaren van grensoverschrijdend gedrag. Ook blijkt dat een relatief hoog percentage van de ambtenaren hierdoor rondliep met gedachten aan zelfdoding.
Breder onderzoek
In totaal deden 101 mensen die voor VWS werken mee aan de peiling. Van die groep had de meerderheid (62 procent) te maken met een of meer vormen van grensoverschrijdend gedrag. FNV wil dat “onmiddellijk ingegrepen wordt”. De top van het ministerie heeft volgens de bond aangegeven dit ook te willen. Zo zou er een breder onderzoek komen naar aanleiding van de signalen die bij FNV zijn binnengekomen.
Bevriezen ontslagprocedures
Toch is de vakbond er niet gerust op, zegt FNV-bestuurder Tanja Schrijver: “Wij vragen de leiding van het ministerie om snel en vooral doeltreffende maatregelen te nemen. Bescherming van en hulp aan mensen die nu met suïcidale gedachten rondlopen, moet nu de hoogste prioriteit krijgen. Daarnaast het bevriezen van ontslagprocedures waar mensen in verwikkeld zijn na het doen van een melding. Het is tijd om actief korte metten te maken met de onveilige werksfeer bij VWS.”
Reactie VWS
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een onderzoek in naar de sociale veiligheid en omgangsvormen op het ministerie. De ambtelijke top heeft daartoe besloten in reactie op een alarmerende peiling van vakbond FNV.
Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) noemt de signalen die vakbond FNV heeft gekregen over grensoverschrijdend gedrag op zijn ministerie “zorgwekkend”. Kuipers laat weten dat hij de kwestie heeft besproken met de secretaris-generaal van het ministerie. “Ik vind het verstandig dat hij heeft besloten hier onderzoek naar te laten doen, zodat we een scherp beeld krijgen van wat hier speelt.”
“Je werkplek moet een plek zijn waar iedereen zich veilig voelt”, benadrukt Kuipers in zijn reactie. Hij wijst erop dat medewerkers die zich niet veilig voelen dat altijd kunnen melden, zo nodig vertrouwelijk, “zodat we gericht actie kunnen ondernemen”.
Confronterend
Secretaris-generaal Marcelis Boereboom van VWS noemt de FNV-enquête “confronterend” en zegt het signaal “uiterst serieus” te nemen. “Het doet pijn dat er medewerkers zijn die zich niet veilig voelen”, reageert de topambtenaar. “Wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, moeten en willen we dat aanpakken. Elke VWS-medewerker moet zich veilig en geaccepteerd kunnen voelen.”
De top van het ministerie roept medewerkers die zich “onheus behandeld of niet veilig voelen” op om zich te melden. Dat kan ook vertrouwelijk, voegt het departement eraan toe in een verklaring.(ANP / Suzanne Bremmers)