De bonden wilden op 23, 24 en 27 december staken voor onder meer loonsverhoging.
Druk op zorgverzekeraars
“Na maanden vruchteloos onderhandelen is de zorgvuldig opgebouwde druk in het actietraject ons uit handen geslagen”, zegt Ralph Smeets, bestuurder FNV Handel en Farmacie. “Juist aan het eind van het jaar staken zet extra druk op de zorgverzekeraars. Dat we nu geen actie mogen voeren, is zeer teleurstellend.”
Stakingsrecht
CNV-bestuurder Zorg en Welzijn, Justine Feitsma zegt de uitspraak van de rechter te respecteren. “Maar we zijn wel zeer teleurgesteld nu hij ons stakingsrecht inperkt en meegaat met het beeld van maatschappelijke onrust en gevaar voor volksgezondheid dat de werkgevers hebben geschetst.”
Patiëntenfederatie opgelucht
Patiëntenfederatie Nederland is opgelucht dat de apotheekmedewerkers volgende week niet staken. “Hoewel wij het belangrijk vinden dat mensen in de zorg onder goede arbeidsvoorwaarden kunnen werken, leverde een algehele staking van deze lengte, op deze termijn en in deze tijd van het jaar een onverantwoord risico op voor kwetsbare patiënten die afhankelijk zijn van medicijnen”, zegt een woordvoerder. De organisatie uitte eerder deze week al haar zorgen over de aangekondigde staking door de vakbonden.
Run op apotheken
De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers heeft volgens de apothekers geleid tot een run op apotheken. Dat zegt voorzitter Karin Beuning van de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), die samen met de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) een kort geding had aangespannen. Ze is “ontzettend opgelucht” dat de rechter de staking verbiedt. “We gaan ons nu richten op het herstellen van de chaos.”
Beuning, die ook namens de ASKA spreekt, zegt dat de rechter met het verbod “een ramp heeft afgewend”. Desondanks zijn veel patiënten volgens haar naar de apotheek gegaan om uit voorzorg medicatie in te slaan. Daardoor hebben groothandels onvoldoende mensen om alles te kunnen leveren, zegt Beuning. “Ze hebben alle doosjes wel liggen in hun magazijnen, maar hebben niet genoeg handjes om het uit te leveren waardoor alles opstroopt. We hopen dat het lukt om te leveren aan patiënten die echt vandaag medicatie nodig hebben.” (ANP)