In een presentatie aan de commissie-Volksgezondheid van de Tweede Kamer zegt Van Dissel woensdag dat de ’thermometer’ op het laagste niveau staat. Met die thermometer houdt de overheid de stand van de epidemie in de gaten. Het is de opvolger van de risiconiveaus. Als de thermometer op het laagste niveau staat, is de druk op de zorg en de samenleving beperkt en blijft dit voorlopig waarschijnlijk ook het geval.
Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal positieve tests stijgt en dat de verwachte najaarsgolf van het coronavirus mogelijk is begonnen. Het aantal coronagevallen stijgt onder meer bij bewoners van verpleeghuizen. Het aantal opnames in ziekenhuizen stijgt ook, vooral onder ouderen, en dan met name ouderen die zich helemaal niet hebben laten vaccineren. Ouderen kunnen sinds vorige week met voorrang een herhaalprik krijgen. Van Dissel noemt de periode nu “het juiste moment” voor de nieuwe vaccinatieronde.
Veel mensen die nu positief testen, zijn al eerder besmet geweest met het coronavirus. Sinds de komst van de omikronvariant stijgt het percentage herinfecties, en nu is ruim een derde van alle positief geteste mensen opnieuw geïnfecteerd. De nieuwe besmettingen verlopen wel milder.
Uit de cijfers van Van Dissel blijkt ook dat iemand die een booster heeft gehad, 47 procent minder kans op een ziekenhuisopname heeft dan iemand die alleen de herhaalprik heeft gehad. Na de herhaalprik is er 22 procent minder kans om met een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. De kans op ic-opname is met een booster eveneens kleiner dan na een basisserie. Gezien de stijging van het aantal besmettingen onder vooral 70-plussers, is het een “goed tijdstip om nu weer te gaan vaccineren”, zei Van Dissel. Bij hen neemt het effect van de herhaalprik af.
Nederland zit nog niet in een stabiele, zogeheten ‘endemische fase’, zei Van Dissel. Er is nog steeds onzekerheid over de opkomst van nieuwe varianten en de mate van bescherming (immuniteit) die is opgebouwd. (ANP)