De miljoenenwinst die Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben geboekt op hun mondkapjesdeal met de overheid noemt Van der Linden “onuitlegbaar”. In het programma bood hij zijn excuses aan.
Hulptroepen
Van Lienden lag de afgelopen weken onder vuur door publicaties van de Volkskrant en Follow the Money. Toen er vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen was, zei Van Lienden dat hij “om niet” mondkapjes naar Nederland zou halen. Dat zou via zijn stichting Hulptroepen Alliantie gebeuren.
Winst
Tijdens de onderhandelingen met de overheid ontstond toch de vorm van een aparte bv. Via die bv die Van Lienden en zijn kompanen werd er uiteindelijk 28 miljoen euro winst geboekt, waarvan er 9 miljoen op Van Liendens naam kwam.
Van Lienden en zijn zakenpartners verklaarden de winst eerder door te zeggen dat zij een post in de deal moesten opnemen om risico’s op te vangen. Afgelopen week werd echter bekend dat de overheid de deal voorfinancierde. Volgens Van Lienden was de financiering niet het enige risico. De prijzen van grondstoffen of de valutakoers kan veranderen, wat invloed kon hebben op de winst, zo legde hij uit.
Communicatie
Van Lienden zegt nu dat hij in de communicatie de stichting en de bv heeft vermengd. “Ik had net zo hard van de daken moeten schreeuwen dat er een bv was, met winst”, aldus Van Lienden. Dat er een andere indruk ontstond “heb ik fout gedaan. Daar mag je mij op aanspreken, en dat is ook waarom ik al drie weken onder een vergrootglas lig”.
Geheimhoudingsplicht
Dat hij het niet van de daken schreeuwde, had volgens Van Lienden onder meer te maken met een geheimhoudingsverklaring. In een geschreven verklaring zei hij eerder al dat het ministerie van Volksgezondheid die niet wilde opheffen, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) zei eind mei al dat “die behoefte aan geheimhouding niet bij ons ligt”.
Kankeronderzoek
Toen Van Lienden duidelijk werd hoeveel geld hij zou verdienen, is hij naar eigen zeggen begonnen met het oprichten van een stichting en het zoeken naar een geschikt maatschappelijk doel. Hij denkt erover het geld te gaan beleggen en met het rendement iets te doen voor “kankeronderzoek bij jonge mensen, of kansarme gezinnen”. Hij wil “in alle rust uitzoeken hoe je dat goed doet.”
Teruggeven aan de overheid is simpeler gezegd dan gedaan. Het geld kwam volgens Van Lienden niet direct van de Rijksoverheid.
Niet aangeraakt
Van Lienden wil het geld niet voor zichzelf uitgeven. “Ik heb het niet aangeraakt en ben dat niet van plan. Ik heb het geld niet nodig, ik heb een gelukkig leven.” Alleen in een uiterst geval dat hij bijvoorbeeld in de schuldsanering zou komen, zou hij genoodzaakt zijn dat geld aan te spreken. “Ik ben compleet kapot gemaakt. Ik hoop dat ik uiteindelijk weer gewoon kan werken.” (ANP/Skipr redactie)