Van Ooijen begrijpt dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond de coronavaccinaties. “En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden, kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen”, aldus de staatssecretaris. “Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden.”
Laagdrempelige informatie
Daarom wil het ministerie informatie makkelijker beschikbaar maken. Zo kunnen twijfelende ouders voortaan bellen met de Twijfeltelefoon. “Zoek alsjeblieft contact met een arts of verpleegkundige als je twijfelt, bijvoorbeeld online of via de Twijfeltelefoon of op het consultatiebureau.” Ook wordt de wijkgerichte aanpak versterkt, zoals het laagdrempelig aanbieden van vaccinaties in specifieke buurten. Die aanpak leidt tot goede resultaten in Amsterdam.
In gesprek met kinderopvangorganisaties en sleutelfiguren voor lastig bereikbare doelgroepen ontwikkelt en verspreid RIVM laagdrempelige informatie over vaccinaties. Van Ooijen kijkt ook naar de mogelijkheid of vrijwillige afspraken met techplatforms zinvol kunnen zijn. Bijvoorbeeld over onderschriften bij berichten die desinformatie bevatten of aanbevelingen bij berichten die medisch geverifieerde informatie bevatten. Ook wordt onderzocht hoe het opschalen gefaciliteerd kan worden van initiatieven als Dokters Vandaag, waarbij onafhankelijke artsen op social media antwoord geven op medische vragen.
wulf@mede-menszijn.nl
De Twijfeltelefoon: Als je als twijfelaar de twijfeltelefoon gaat bellen en je krijgt aan de andere kant een overtuigde voorstander van vaccineren dan lijkt me dat bij voorbaat een mismatch. Praten met een lotgenoot-twijfelaar die toch tot vaccineren besloten heeft lijkt me wel een match op te kunnen leveren. Zelf ben ik een kritische prikker, ik vermoed dat ons eigen immuunsysteem eigen biologische automatismen zal gaan verliezen. Het heeft er alle schijn van dat ik steeds meer mensen ken met een auto-immuunaandoening en dus afweerremmer-medicatie nodig hebben om eigen cellen, weefsels en fysiologie te beschermen.