Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis van Careyn in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen.
“Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven”, stelt Van Rijn woensdag. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.
Ook partijen in de Tweede Kamer reageren woensdag boos op het bericht van RTV Rijnmond Careyn op papier vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen. “In wat voor land leven we?”, vrraagt Henk Krol (50PLUS) zich af. Schandalig, vindt Geert Wilders (PVV). “Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen”, aldus Sjoerd Potters (VVD). “Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om.”
Drie keer per dag
Verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bepaalt dat patiënten maximaal drie keer op een dag naar het toilet mogen. Dat wordt schriftelijk vastgelegd, zo meldde RTV Rijnmond dinsdag. De lokale omroep heeft het formulier met toilettijden onder ogen gehad. Om elf, twee en zes uur zouden cliënten mogen gaan.
Volgens familie van cliënten wordt er moeilijk gedaan als iemand een keer extra naar het toilet wil. Andere bezoekers van verpleeghuis Grootenhoek in Helllevoetsluis bevestigen tegenover de omroep dat er soms lange wachttijden voor toiletbezoek zijn.
Werkdruk
Bestuurder Harry Luik van Careyn wilde in een reactie niet ingaan op individuele gevallen. Hij zegt dat het voorkomt dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen. “Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard.”
Careyn is een van de verpleegzorgorganisaties die nog onder intensief vervolgtoezicht staan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangekondigd dat Careyn een interventieteam over de vloer krijgt om de zorg te verbeteren. (ANP/RTV Rijnmond)