Staatssecretaris Martin van Rijn wil 250 miljoen euro van gemeenten om de tekorten op zijn begroting te dekken. Hij vindt dat hij recht op het geld heeft omdat gemeenten in 2014 minder hebben uitgegeven aan jeugdzorg dan was begroot.
Dit meldt De Telegraaf.
De tekorten op de begroting van Van Rijn zijn ontstaan doordat veel jongeren en mensen met problemen in aanloop naar de transitie nog snel zijn aangemeld voor zwaardere zorg, die betaald wordt door het Rijk. Bovendien blijven mensen minder lang thuis wonen dan het kabinet eerder had berekend. Dat kost volgend jaar 270 miljoen euro en dat bedrag loopt op tot 435 miljoen euro in 2018.
Gemeenten maken geen kosten meer voor deze groepen. Daarom vindt de staatssecretaris dat hij ze kan korten op hun budget. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het daar niet mee eens. “Dit zijn de gevolgen van het beleid dat hij zelf heeft ingezet. Je kan niet na drie maanden de spelregels wijzigen omdat je zelf een probleem hebt”, zegt een woordvoerster in De Telegraaf. “Wij hebben het geld hard nodig om de zorg zo te veranderen dat die op termijn efficiënter wordt.”
—————–
Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres “Transitie is nog lang geen transformatie”.