De enorme hoeveelheid aan regels, richtlijnen en registraties rond kwaliteit moet minder maar beter. Hiervoor pleit Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, tijdens de Jaarlijkse Ontmoeting op 29 januari 2014 in Breukelen.
Regeldruk
Er zijn zo’n 1400 richtlijnen in omloop, blijkt uit een inventarisatie van de NVZ . Dit aantal groeit gestaag. Ook is in vijf jaar tijd het aantal verplichte kwaliteitsindicatoren vertienvoudigd voor ziekenhuizen: van 340 naar 3400. Met de groei van het aantal keurmerken en de continue veranderingen in wet- en regelgeving neemt de regeldruk toe. Tijd die ten koste gaat van de aandacht voor patiënten, aldus Van Rooy. Het verminderen van de regeldruk is volgens van Rooy in het belang van de betaalbaarheid van zorg, de kwaliteit van zorg en de patiënt.
Effectievere regels
Veel regels komen uit de zorg zelf. De NVZ steekt de hand in eigen boezem en stelt onder leiding van Alexander Rinnooy Kan met andere veldpartijen de Agenda voor de Zorg op. Het uitgangspunt daarbij is: minder en effectievere regels. Van Rooy ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor het Kwaliteitsinstituut, dat in april officieel van start gaat.
Kwaliteitsvenster
Daarnaast maken ziekenhuizen zelf de zorg meer transparant door in het voorjaar het Kwaliteitsvenster te introduceren. Dit is een model met tien dezelfde bestaande en onderscheidende kwaliteitsindicatoren waarmee patiënten op eenduidige wijze de kwaliteit van zorg kunnen vergelijken. Daarbij gaat het onder meer om het sterftecijfer, de patiëntervaringen en de volumenormen.