Foto: Bits and Splits/stick.adobe.com
De subsidie maakt deel uit van het vervolgprogramma [Ont]Regel de Zorg. Met dit programma wil de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, administratieve lasten verminderen zodat zorgverleners meer tijd aan zorg kunnen besteden en meer werkplezier ervaren.
Helder: “Zorgverleners hebben te maken met veel regels. Met deze subsidieregeling kunnen zorgaanbieders aan de slag om overbodige regels in hun organisatie te vereenvoudigen of zelfs te schrappen. Gezamenlijk hebben we een papieren toren van administratieve lasten gebouwd, nu moeten we hem waar mogelijk gezamenlijk afbreken – ook lokaal. Dit levert zorgverleners meer werkplezier en meer tijd voor zorg op.”
Schrappen
Zorgaanbieders kunnen de subsidie aanvragen voor projecten om regels te vereenvoudigen, herinrichten of schrappen. Met het geld van de subsidie kunnen ze mensen en tijd vrijmaken om zich voor de vermindering van de administratieve lasten in te zetten.
Goede voorbeelden en geleerde lessen uit deze projecten worden openbaar gemaakt en actief gedeeld. Door deze voorbeelden en lessen te delen, worden andere zorgaanbieders gestimuleerd om ook aan de slag te gaan met het verminderen van de regeldruk in de eigen organisatie, zo is de gedachte van VWS.
Eerste ronde tot 30 september
De eerste aanvraagronde voor de subsidie loopt tot en met 30 september. In 2023 volgen nog twee rondes. In totaal stelt VWS 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling. De regeling is bedoeld zorgaanbieders die zorg leveren vanuit de Zorgverzekeringswet, maar kan ook worden gebruikt voor degenen die zorg leveren vanuit de Wlz, Wmo of Jeugdwet.
[Ont]Regel de Zorg
De subsidieregeling is onderdeel van de vervolgaanpak [Ont]Regel de Zorg. De afgelopen vier jaar heeft [Ont]Regel de Zorg de eerste positieve resultaten opgeleverd. Op tal van werkvloeren is een start gemaakt met het verminderen van onnodige of omslachtige regels. Daardoor is de ervaren regeldruk voor het eerst in jaren licht gedaald. Het ministerie is tevreden met dit resultaat, maar wil nog verder gaan in de aanpak van lastenverlichting.
—————————————–
Zorgvisie-congres Grip op regeldruk
14 oktober 2022, Veenendaal
Ontvang in één dag praktische handvatten om regeldruk in uw organisatie te verminderen
U richt zich het liefst op het verlenen, leveren en faciliteren van zorg. Dat registreren daarbij noodzakelijk is, is evident. Maar dat moet wel proportioneel en doelmatig zijn. En dat is lang niet altijd het geval. Ondanks alle inspanningen om regeldruk te verminderen, is de regel en administratielast dankzij de crisissituatie van de afgelopen jaren hoger dan ooit. Dat heeft effect op uw werkplezier, de passie van uw team en de kwaliteit van zorg. Daarom is het nu tijd om grip te krijgen op regeldruk in de zorg.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding
—————————————–
Binjamin Heyl
Ontregel de zorg maakt meer dan duidelijk hoe verziekt hetv systeem is. Buiten het feit dat dit inmiddls ook al weer jaren speelt is het compleet onzinnign registreren bedacht door machthebbrs dien zonder het hele en eerlijke verhaal te vertellen eistten dat (leerling) verpleegkundigen en verzorgnden compleet onzinniog moesten gaan registrerenen deze brave mensen deden dat en doen dat nog steeds heel braaf. Maar niet getreurd. Aan compleet onzinnig registreren komt wellicht ooit een einde, alles in een rustig tempo zodat het lijntje niet breekt. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat verpleegkundigen en verzorgenden een beetje gaan niksen.
Jorrit Stroosma
Wat is dit Kafkaiaans; de overheid stelt geld beschikbaar zodat organisaties er achter kunnen komen dat de meeste administratie gedaan moet worden voor de overheid/zorgverzekeraars. Ik vind kunstsubsidies nog meer ter zaken doen dan dit absurde subsidieplan. Weggegooid geld!!!