Yvonne Vanneste van GGD West-Brabant is meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2014. Zij won de verkiezing, die werd georganiseerd door NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland.
De winnaar werd op 13 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPHF.
M@ZL
Yvonne Vanneste heeft als jeugdarts bij GGD West-Brabant baanbrekend werk verricht door een schoolverzuimproject (M@ZL) als een effectieve interventie te ontwikkelen. De methode is opgezet om jongeren die dreigen af te haken vroegtijdig te benaderen. Hierdoor is beter zicht op oorzaken van ziekteverzuim onder jongeren en wordt vroegtijdig schoolverlaten verminderd. Dit sluit aan bij de vraag vanuit scholen om een tool in handen te hebben om echt wat aan ziekteverzuim te doen. Daarnaast worden de leerkrachten ontlast. In 2013 is de kosteneffectiviteit van M@ZL onderzocht. M@ZL levert het vijfvoudige op van wat het programma kost. Tegenover een investering van 17 euro per leerling staat een gemiddelde opbrengst van 82 euro.
Genomineerden
De andere genomineerden waren Machteld Huber, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut en bedenker van het concept positieve gezondheid en Paul van der Velpen, directeur publiek gezondheid in Amsterdam en verbinder van publieke gezondheid en veiligheid. Ook Ciska Koning, voormalig voorzitter van KAMG en promotor van de functie arts Maatschappij & Gezondheid en de organisatie Artsen zonder Grenzen waren genomineerd.
Winnaars
Dit was de vijfde keer dat de NPHF en GGD GHOR Nederland de verkiezing Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid organiseerden. Eerdere winnaars waren Mariet Paes, initiatiefnemer van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen, Frank Klaassen, DPG Zuid-Limburg, Joan Briels, wethouder gemeente Laarbeek en infectieziektearts Jos van de Sande.