In 2013 moet het gebruik van antibiotica in de veehouderij de helft minder zijn dan nu het geval is. Volgend jaar dient al een reductie van 20 procent ten opzichte van 2009 te zijn bereikt. Dat adviseert de Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij donderdag aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.
Toezicht
Er komt een Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa), die toezicht gaat houden op verantwoord en veilig antibioticumgebruik in de sector. De overheid moet veehouders die niet willen meewerken streng aanpakken. Boeren die niet zo goed weten hoe ze het geneesmiddelengebruik moeten inperken, krijgen hulp. Landbouworganisatie LTO is het eens met de adviezen, die volgens bestuurder diergezondheid Toon van Hoof “het gevoel van urgentie” nog eens onderstrepen.
Volksgezondheid
Voormalig landbouwminister Gerda Verburg vroeg de stuurgroep in april om een snel advies. Te gretig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan de volksgezondheid in gevaar brengen. Het ministerie stelde al in 2008 een taskforce in, die ook met maatregelen is gekomen. Desondanks is het gebruik van antibacteriële geneesmiddelen sindsdien nog maar het 2 procent gedaald. De voorgestelde maatregelen die donderdag zijn gepresenteerd moeten de kwestie versnellen.
Multiresistentie
“Antibiotica leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van mens en dier. De schaduwzijde is echter dat mens en dier afweer tegen bepaalde middelen ontwikkelen, waardoor die niet meer werken. Steeds vaker is ook sprake van multiresistentie”, aldus de stuurgroep onder voorzitterschap van CDA-senator Jos Werner.
Strenge voorwaarden
Nog dit jaar moet er een centrale database komen, waarin dierenartsen en veehouders alle gebruikte antibiotica registreren, vindt de stuurgroep. Dierenartsen mogen antibacteriële middelen die belangrijk zijn voor de volksgezondheid alleen nog onder zeer strenge voorwaarden voorschrijven. Groepsbehandelingen komen onder toezicht van de SDa. LTO wil ook dat het preventief gebruiken van de medicijnen in de veehouderij wordt verboden. “Iedereen, van veehouder tot slachter, moet meedoen”, aldus Van Hoof.
Harde aanpak
De stuurgroep dringt aan op “voortvarende en effectieve aanpak van onwilligen en overtreders.” Sommige veehouders gebruiken namelijk middelen die ze langs illegale weg hebben gekregen. “Geen of weekhartige vervolging zal het draagvlak onder welwillenden ondermijnen”, aldus Werner en zijn commissieleden. (ANP)