Patiënten met een oplosbare stent hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel dan patiënten met een metalen stent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het AMC in Amsterdam. AMC-artsen hebben een aangepast advies voor hartpatiënten met een oplosbare stent. Zij moeten minstens drie jaar lang twee bloedverdunners slikken, tenzij dat om medische redenen niet mogelijk is.
De resultaten van de stent-studie zijn op 29 maart gepubliceerd door The New England Journal of Medicine, zo schrijft het AMC in een persbericht.
Hartinfarct
Het onderzoek naar de stents in de kransslagaders loopt sinds 2013. Er worden 1800 patiënten gevolgd, in vijf ziekenhuizen (AMC, OLVG, Tergooi, Albert Schweitzer Ziekenhuis, MCL). De helft van de patiënten kreeg na een dotterbehandeling een oplosbare stent en de helft een traditionele metalen stent. Uit het onderzoek blijkt dat de kans op een bloedstolsel in de oplosbare stent ongeveer drie procent was gestegen. Bij een metalen stent is dat één procent. Een stolling in een van de kransslagaders vergroot de kans op een hartinfarct.
Stollingsmedicatie
In januari 2017 hadden de onderzoekers al een vermoeden van het hogere risico. Het AMC heeft toen de ziekenhuizen die deelnemen aan het onderzoek ingelicht en het advies gegeven om de stollingsmedicatie aan te passen. Ook de IGZ werd op de hoogte gebracht van het tussentijdse resultaat. In het AMC wordt de oplosbare stent niet meer gebruikt.