Dat blijkt uit een recente berekening van het Centraal Planbureau (CPB). Die geeft elk jaar een prognose over de loonstijging van de cao’s in het bedrijfsleven. De OVA (overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling) wordt daar direct van afgeleid.
Prinsjesdag
Het percentage van 2,2 staat in de concept-Macro Economische Verkenning (MEV) van het CPB. Het Planbureau maakt zijn voorspellingen elk jaar op Prinsjesdag bekend voor het jaar erna. De concept-MEV is gebaseerd op gegevens van augustus, waardoor de kans klein is dat het OVA-percentage van 2,2 in de tussenliggende maand nog veel verandert.
Tevreden
Minister De Jonge van VWS liet vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog weten dat hij tevreden is over de werking van de OVA. De SER bevestigde eerder dat de afgelopen twintig jaar de ontwikkeling van de beloning van werkenden in de zorg gelijke tred heeft gehouden met de beloning in de marktsector en bij de overheid.
De Jonge: “Daarmee wordt onderstreept dat de OVA-systematiek doet waarvoor het bedoeld is: zorgen voor een marktconforme arbeidsvoorwaardenruimte, waarmee cao-partijen marktconforme cao-loonstijgingen kunnen afsluiten.”
Pavlov
De sector heeft net aan open brief gepubliceerd waarin ze om meer geld vragen. Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: “Dat de OVA-ruimte nu groter wordt is gunstig, maar onze oproep blijft. Als de lonen in de zorg parallel stijgen aan de markt, zijn ze nog niet gelijk.”
Arne van Oranje
Die OVA wordt standaard gedeeltelijk of geheel teniet gedaan door de zorgverzekeraars, door het verlagen van de % op tarieven en/of het verkleinen van het omzetplafond. Dat noemen ze de marktwerking in de zorg. Grootste farce sinds tientallen jaren.
Peter Koopman
Mevrouw Westerlaken heeft gelijk: OVA betekent “indexeren” en op die manier de reeds elders verstrekte loonsverhoging enz. ook in de Zorgsector met ca 1,2 miljoen werknemers te kunnen realiseren. Maar de achterstand met name in de structurele honorering van beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden IG en algemeen verzorgenden ( 400.000 personen ) blijft fors achter ( zie SER rapport en brief VWS van 3 sept. jl. Dit betreft 6 tot 9 % ). De NFU heeft dit begrepen en deed in haar recent CAO bod een bescheiden poging om een begin te maken om naast indexering en actualisatie arbeidsomstandigheden ook deze marktongelijkheid V&V aan te pakken. Daarenboven zal ook aan bijv. 24 uurs kinderopvang en beschikbare huisvesting gedacht moeten worden ( niet alleen probleem bij politie en leraren! ). Kortom deze “reflex van VWS” verhoogt de arbeidsonrust in deze sector.