Foto: Sjoerd van der Wal/ Getty Images/iStock
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) analyseert ieder jaar de bereikbaarheid van SEH’s en locaties waar acute verloskunde wordt aangeboden. Dit wordt ook wel de “gevoelige ziekenhuizen analyse” genoemd. Als de SEH en acute verloskunde van deze ziekenhuizen sluiten, dan kunnen patiënten niet binnen de vereiste 45 minuten naar een ander ziekenhuis worden vervoerd. Deze 45-minutennorm staat al jaren ter discussie en oud-minister van VWS Ernst Kuipers was voornemens deze te vervangen. Op dit moment is de regel echter nog van kracht.
Minder SEH’s
In totaal waren er in april 2024 81 SEH’s in Nederland. Dat zijn er twee minder dan een jaar eerder. 77 SEH’s waren 24 uur per dag open. In 2023 waren dit er 80. Bij 71 ziekenhuislocaties werd 24 uur per dag, zeven dagen per week acute verloskunde aangeboden. Dat is één locatie minder dan in 2023.
Het aantal voor de 45-minutennorm gevoelige ziekenhuizen was in 2024 hetzelfde, dit blijven er 29. Het zijn in deze analyse wel net andere ziekenhuizen. Het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam Noord staat dit jaar in het rijtje met gevoelige ziekenhuizen, terwijl dat vorig jaar nog niet zo was.
Het aantal gevoelige ziekenhuizen voor acute verloskunde is met één afgenomen van 32 naar 31. Het Groene Hart ziekenhuis in Gouda is niet langer gevoelig, terwijl dat vorig jaar nog wel zo was. Het aantal mensen dat niet binnen 45 minuten in het ziekenhuis kan zijn is dit jaar licht toegenomen, van 0,3 procent naar 0,4 procent.
Kwaliteitskader
Het RIVM bekijkt ook of ziekenhuizen de normen uit het Kwaliteitskader Spoedzorgketen toepassen. Dit jaar zijn hier ook wat verschuivingen in te zien.
De norm die het minst wordt toegepast is die voor snelle triage. Na binnenkomst van een patiënt zou een SEH- verpleegkundige binnen maximaal 5 minuten de triage moeten starten. Binnen 10 minuten zou de urgentieclassificatie van de patiënt moeten zijn bepaald en geregistreerd. Dat lukt in 17 van de 81 ziekenhuizen niet. 9 ziekenhuizen doen geen hertriage als de toestand van de patiënt verandert of als er te veel tijd overheen is gegaan.
SEH-arts
Verder blijkt het lastig voor de ziekenhuizen om op alle momenten van de dag de juiste medisch-specialisten aanwezig te hebben. Zestien ziekenhuizen hebben niet altijd een SEH-arts (KNMG-geregistreerd) of medisch specialist op de SEH aanwezig die minimaal de cursus Advanced Life Support (ALS) en de cursus Advanced Pediatric Life Support (APLS) afgerond heeft.
De vraag die het minst is beantwoord, ging over de aanwezigheid van een ervaren arts-assistent als de specialist er niet is. Dit heeft het RIVM van slechts 35 ziekenhuizen kunnen optekenen. Hiervan gaven er 8 aan niet aan de norm te voldoen.
De ziekenhuizen zijn volgens het RIVM in “meer of mindere mate” bezig met de implementatie van het Kwaliteitskader. Het instituut beveelt daarom aan om onderzoek te doen naar wat de oorzaken en wat ziekenhuizen nodig hebben om de normen te implementeren.
Arbeidsmarkt
Demissionair minister Pia Dijkstra stuurde de analyse deze week naar de Tweede Kamer. “Het is de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen om te voldoen aan de normen uit het Kwaliteitskader Spoedzorgketen”, schrijft in haar begeleidende brief. “Ik realiseer mij dat de krapte op de arbeidsmarkt een rol speelt bij het voldoen aan de normen.”
ROAZ-plannen
Volgens Dijkstra is moeten in de ROAZ-regio’s afspraken worden gemaakt over het zo effectief mogelijk inzetten van medewerkers voor de acute zorg, om de acute zorg kwalitatief goed en toegankelijk te houden. “De ROAZ-plannen vormen hiervoor een goed aanknopingspunt. De resultaten van de inventarisatie van de implementatie van het kwaliteitskader betrekt de IGJ in haar toezicht. Ik vind het van belang dat een volgend kabinet, bij de keuzes over de inrichting van het ziekenhuislandschap, rekening houdt met het feit dat het thans niet alle ziekenhuizen lukt te voldoen aan de minimale eisen uit het Kwaliteitskader Spoedzorgketen”, aldus de scheidend minister voor Medische Zorg.
Congres Acute zorg | Optimalisatie van het acute zorgnetwerk 28 november 2024, Houten
Inmiddels is duidelijk dat de uitdagingen binnen de Acute zorg niet op de SEH’s worden opgelost. Als het gaat om het netwerk acute zorg, dan behelst dat de ambulancezorg, de huisartsenposten, de zorgcoördinatiecentra, de thuiszorg, de spoedeisende hulpen. En natuurlijk horen ook de ouderenzorg, de ggz, de sociale wijkteams en de huisartsen daarbij. De kansen liggen in samenwerkingen tussen al deze partijen. Maar hoe? Voorop staat het toegankelijk houden van kwalitatief goede acute zorg en de systemen zo in te richten dat zorg niet acuut wordt.
Tijdens deze achtste editie van het Zorgvisie Acute zorg congres hoort u inzichten en oplossingsrichtingen en gaat u met elkaar de dialoog aan.
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan.
thissen
Wanneer in Nederland zou blijken dat de brandweer niet kan uitrukken in een flink aantal kazernes omdat de wielen van de brandweerauto’s ontbreken dan zou dat tot grote ophef leiden. Wanneer de verantwoordelijke minister hierop zou zeggen dat zij het van belang vindt dat een volgend kabinet, bij keuzes over de inrichting van het ‘brandweerlandschap’, rekening houdt met het feit dat in veel kazernes de wielen ontbreken (=voldoen aan kwaliteitskader) dan zou dat leiden tot hoongelach en de opmerking: doe er zelf wat aan en wel direct!!!!
Zo niet bij het tekort schieten van de zorg (eisen) bij de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) in een aantal ziekenhuizen. Hoe merkwaardig is dat?
De burger kan er dus niet vanuit gaan dat bij alle SEH’s de zorg optimaal geregeld is conform de huidige normen. Nu maar hopen dat u niet iets ernstigs krijgt en met spoed naar de SEH moet bij u in de buurt, terwijl juist daar wellicht geen optimale zorg kan worden geboden. Noch tijdens kantooruren en al helemaal niet in het weekend. Overdreven? Nee!
Van de 81 SEH’s in NL zijn in 16 SEH’s niet altijd SEH-artsen of adequate medisch specialisten aanwezig. Bij 8 SEH’s zelfs geen ervaren arts-assistent. Enige geruststelling: er vindt nader onderzoek plaats. Er wordt aan gewerkt! Pff……..
Waarom zit de minister/ministerie/inspectie hier niet meer boven op?
Oplossing: geef tekort schietende ziekenhuizen 3 maanden de tijd om aan de normen te voldoen. Zo niet dan sluiting SEH. Alleen clementie wanneer er sprake is van overmacht. Ik geef de minister op een briefje dat ziekenhuizen/medisch specialisten dan direct in actie komen vanwege financiële belangen. Er is meer mogelijk dan nu wordt gesuggereerd. Er ontbreekt nu ‘een stok achter de deur’ wat heel slecht is voor de spoedeisende zorg van de burger in NL. In dit tempo (ontbreken van gevoel van bestuurlijke urgentie) duurt het te lang voordat de problemen bij de SEH’s zijn/worden opgelost.