Beeld: Mette Dijkstra/Canva
Daarbij komt dat de partij die de uitgavenstijging in de zorgsector zoveel mogelijk wil beperken, VVD, veel zetels heeft verloren. De liberalen zakken van 34 naar 24 zetels. PVV is de partij die het meeste wil investeren in de zorg: zo moeten onder meer de verzorgingshuizen terugkeren en het aantal verpleeghuisplekken en ouderenwoningen worden vergroot.
Ook is PVV voorstander van beleid waardoor fors meer mensen in aanmerking komen voor ouderenzorg. Daarvoor kwam PVV, samen met BBB, vorige week met een initiatiefwetsvoorstel om zzp2 en zzp3 weer te bekostigen vanuit de Wlz.
Verder bepleit de partij van Wilders afschaffing van het eigen risico en een uitbreiding van het basispakket van de zorgverzekering met onder meer tandartszorg. Net als GroenLinks-PvdA vindt PVV dat de marktwerking moet worden teruggedraaid.
Aanpakken van personeelstekort
Verder wil de partij geld uittrekken om het personeelstekort aan te pakken, onder meer door het aantrekkelijker maken om meer uren te werken en een forse aanpak van de bureaucratie. Kamerlid Fleur Agema heeft in de campagne gezegd fors te gaan snijden in de regelgeving en verantwoording als de PVV in een kabinet zou komen. Onderdeel daarvan is dat ze autonomie wil teruggeven aan de zorgprofessional. Zorgverzekeraars leveren dan macht in. Verder wil PVV de wachtlijsten in de jeugdzorg sterk verminderen.
PVV is in de nieuwe Tweede Kamer met 37 zetels verreweg de grootste partij, aldus een prognose van ANP nadat 94 procent van de stemmen zijn geteld (vanochtend 7.30 uur). GroenLinks-PvdA is tweede geworden met 25 zetels. Op de derde plaats komt VVD met 24 zetels. Vierde is NSC van partijleider Pieter Omtzigt: 20 zetels. De partij van demissionair minister Kuipers van VWS, D66, daalt fors: van 24 naar 9 zetels.
Verschil in uitgaven voor zorg
De meest voor de hand liggende coalitie zou zijn: PVV, VVD met NSC. Samen halen ze met 79 zetels een meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer. Uit een enquête van Ipsos blijkt voor dit kabinet de meeste steun bij Nederlanders. Een probleem is dat NSC en VVD veel terughoudender zijn met extra uitgaven in de zorg dan PVV, zoals met de bouw van verzorgingshuizen en verpleegplekken. Ze kunnen elkaar wel vinden in terugdringing van de bureaucratie en behoud van alle ziekenhuizen en SEH’s in de regio.
In die mogelijke coalitie PVV/NSC/VVD liggen de standpunten van PVV en NSC dicht bij elkaar als het gaat om extra uitgaven voor de huisartsenzorg. Beiden zetten volop in voor Meer Tijd voor de Patiënt en zullen de huisartsen daar financieel bij ondersteunen. Bovendien zijn NSC en VVD het eens over meer investeringen in digitalisering van de zorg. Dat is volgens hen goed voor de patiënt en dringt het personeelstekort en de werkdruk terug.
GroenLinks-PvdA aan de beurt
Zowel binnen VVD als NSC is er weerstand tegen de bredere politieke agenda van Wilders. Toch mag de laatste tientallen jaren altijd de grootste partij de premier leveren. Mocht Wilders er niet in slagen om een nieuw kabinet te vormen, dan is GroenLinks-PvdA aan de beurt, omdat de sociaaldemocraten de tweede grootste partij zijn.
Net als PVV wil GroenLinks-PvdA veel investeren in de zorgsector. Partijleider Frans Timmermans kan proberen een coalitie te vormen met bijvoorbeeld NSC, D66 en VVD. Die combinatie komt uit op een Kamermeerderheid van 78 zetels, op grond van de laatste prognose van de Verkiezingsdienst van ANP.
GroenLinks-PvdA wil populatiebekostiging
De verschillen tussen de linker- en rechterflank in deze coalitie GroenLinks-PvdA/D66/NSC/VVD zijn groot. GroenLinks-PvdA wil langzaam het eigen risico afbouwen en het basispakket uitbreiden, iets waar VVD en D66 juist fel tegen zijn. GroenLinks-PvdA wil ook geleidelijk af van de marktwerking in het zorgstelsel. Ook dat zien VVD en D66 niet zitten.
Wat bij de twee laatste partijen daarom niet in goede aarde zal vallen, is de wens van GroenLinks-PvdA om stap voor stap populatiebekostiging in te voeren, in eerste instantie in de eerstelijnszorg en de ouderenzorg. GroenLinks-PvdA en D66 staan wel zij-aan-zij als het gaat om beloning van zorgpersoneel. In de verkiezingsprogramma’s schrijven ze dat ze daarvoor honderden miljoenen euro extra uittrekken.
Skipr volgde de verkiezingscampagne de afgelopen weken al op de voet.
Verslag verkiezingen 2023
Zo werden de verkiezingsprogramma’s doorgenomen. NZa-bestuurder Karina Raaijmakers sprak daarbij in een interview over ideeën-armoede in de verkiezingsprogramma’s.
Danielle Jansen en Ilse Saris (Nieuw Sociaal Contract) kwamen aan het woord over het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij NSC.
Het artikel over de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB) liet zien dat GroenLinks-PvdA, D66 en SGP de komende kabinetsperiode honderden miljoenen euro’s per jaar willen uittrekken voor hogere zorgsalarissen.
Ook verscheen de podcast ‘Wat valt er te kiezen voor de zorg?’ En ten slotte was Skipr aanwezig bij Het Grote Zorgdebat. Daar werden na afloop de kandidaat-Kamerleden aan de tand gevoeld over hun plannen voor de zorg.
Olaf Wijman
Meer geld naar de zorg, geweldig nieuws!
wcroes@brederijn.nl
Verschrikkelijke uitslag. Zorg is belangrijk maar alleen maar meer geld gaat echt niet helpen. Andere vraagstukken zoals migratie en klimaat worden hier ernstig de dupe van. Wij mogen niet blij zijn met een dergelijke regering.
Olaf Wijman
het hele stuk gelezen? Gaat helemaal niet over alleen maar meer geld.
Olaf Wijman
het is trouwens volgens mij niet terug naar de verpleeghuizen (zoals vermeldt in dit artikel) maar meer verpleeghuisplaatsen en terug naar de verzorgingshuizen.
wcroes@brederijn.nl
Zeker het hele stuk gelezen maar ik reageer vooral op uw quote “geweldig er gaat meer geld naar de zorg”. Daar geloof ik overigens helemaal niets van zonder dat premies fors moeten stijgen. Nu al kost zorg 5 a 6 x dan dat wij er zelf aan premie voor moeten betalen. Ik wens PVV e.a. veel succes met het geven van meer geld aan de zorg zonder de lasten te verzwaren.
E.Kriek
Meer overheidsgeld naar de zorg?
Dat zou toch niet nodig zijn, na 17 jaar verzekeraars in the lead?
U weet vast nog wel:
” inkopen op prijs/ kwaliteit, goedkopere zorg, concurrentie maakt de zorg goedkoper en beter” ?
Mooie tijden.
Ene meneer Hoogervorst ( VVD) die zei dat hij zou aftreden als de zorgpremie hoger zou uitvallen ?
( In 2007 werd hij overigens voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zijn salaris in deze functie, van 420.000 euro per jaar, ruim twee ton meer dan de minister-president, leidde tot Kamervragen. Van 2011 tot 2021 was Hoogervorst voorzitter van de IASB (International Accounting Standards Board) te Londen. ) .
Laten we nu dus naar de feiten kijken:
1 bijna 2/3 van de stemmers wil af van de verzekeraars;
2 De winnaars van deze verkiezingen ( PVV, SP/PvdA) willen ook een stelsel, dat 196 van de 199 landen al jarenlang hanteren: namelijk, zorg als overheidstaak.
( Nuance: ” Net als GroenLinks-PvdA vindt PVV dat de marktwerking moet worden teruggedraaid.” )
3 80% van de Wilders kiezers vonden zijn thema ” zorg” belangrijk.
4 Marktwerkingsadepten zoals VVD en D66?
VVD min tien.
D66 min 15.
Je zou kunnen concluderen dat dit stelsel zijn beste tijd heeft gehad.