Het zorgstelsel “is zo goed als vastgelopen”, stelt de partij. Dat komt door de administratieve lasten, de vele protocollen en te weinig zeggenschap van het personeel. Als het nieuwe kabinet besluit om zorgprofessionals meer vertrouwen te geven, is dat volgens BBB beter voor de zorg en het vermindert de bureaucratie drastisch. “De zorgverlener bepaalt wat passende zorg is en niet de zorgverzekeraar.”
“BBB wil dat er rigoureus geschrapt wordt in allerlei bureaucratische systemen die ertoe geleid hebben dat een verpleegkundige ongeveer 40 procent van haar tijd besteedt aan papier. Wij willen dat werken IN de zorg belangrijker wordt dan werken AAN de zorg.”
Managementlagen verminderen
BBB wil een overheadnorm. Zorgorganisaties moeten managementlagen verminderen, onder meer door verantwoordelijkheden naar de werkvloer te verplaatsen. De huisarts wordt de “spin in het web in de gezondheidszorg”. Ze coördineren patiëntenzorg en spelen een cruciale rol in het beheersen van zorgkosten, door onder meer complexere zorg thuis te geven.
Om de bureaucratie te verminderen, wil BBB dat zorgcontracten ten minste twee jaar gelden. Gesprekken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders hoeven niet meer: verzekeraars kunnen beter afspraken maken met collectieven (zoals brancheverenigingen), vindt de partij van lijsttrekker Caroline van der Plas. Als dat van de ACM niet mag, moet de wet worden aangepast: “Dit scheelt heel veel tijd en ergernis.”
Einde aan indicatiecircus
Als een zorgprofessional vaststelt dat iemand een blijvende lichamelijke of verstandelijke beperking heeft, vervalt de jaarlijkse indicatiestelling voor de Wmo en de wijkverpleging. “Wij willen een einde aan het indicatiecircus.” Het niet volgen van een protocol is niet klachtwaardig: “Goede zorg is de toetssteen”, aldus Iedere dag BBBeter.
BBB wil verder een sterke acute zorg in de regio, maar is niet tegen verdere concentratie van complexe zorg. SEH, ziekenhuizen en huisartsenposten mogen niet dicht. Het budget voor de thuiszorg gaat omhoog als het aan BBB ligt en er moeten meer verpleeghuizen en speciale woonvormen bijkomen.
berg7600
Dit onderdeel van het programma moet wel geschreven zijn door iemand die weet waar zij/hij het over heeft. Super, inderdaad Iedere dag BBBeter
Peter Koopman
Op 12 mei 2021 stelde de SER vast dat de middenberoepen IN de zorg ( oa verzorgenden IG en verpleegkundigen ) 9% minder verdienen dan in de marktsectoren. Inmiddels is dat opgelopen naar 10% ( nb staat los van recente inflatiereparaties via cao ). Ook met publieke sector zijn verschillen groot, bijv. een startende leraar basisonderwijs ( HBO Pabo ) krijgt per 1 juli 2023: € 3300 per maand ! De loonkloof van verpleegkundigen werkt ook negatief door in de pensioengrondslag,