Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft 13,3 miljoen euro verlies gedraaid over 2014. Dit blijkt uit de jaarcijfers die woensdag 6 januari zijn gedeponeerd. Ondanks het verlies ziet de raad van bestuur van het ziekenhuis tekenen van financieel herstel.
Het verlies over 2014 blijkt nog een paar miljoen hoger uit te vallen dan in mei 2015 door het ziekenhuis werd gemeld. Destijds werd nog uitgegaan van een verlies van acht tot tien miljoen euro over 2014. Dit verlies was al hoger dan de raad van toezicht van het ziekenhuis had verwacht, waarna bestuurder Huybert van Eck mede onder druk van zorgverzekeraar CZ per direct opstapte.
Het eigen vermogen van het ziekenhuis is in twee jaar tijd geslonken van 24, 2 miljoen naar 6.6 miljoen euro. Daarnaast namen de geldmiddelen over 2014 met 6,3 miljoen euro af.
Herstel
Toch ziet de raad van bestuur tekenen van herstel. In het voorjaar van 2015 is een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Het ziekenhuis heeft honderd van de 1600 arbeidsplaatsen geschrapt en is in gesprek gegaan met de zorgverzekeraars over meerjarencontracten. Deze zijn nu voor drie jaar afgesloten tegen hogere tarieven dan in de afgelopen jaren, waardoor er meer financiële zekerheid is. “In de afgelopen drie jaar hebben wij ook een groot aantal patiënten geholpen die wij volgens onze afspraken met de zorgverzekeraars niet meer hadden mogen helpen. Daardoor hebben we over de periode 2013 tot en met 2015 voor zo’n vijf miljoen euro aan onverzekerde zorg geleverd. Deze plafonds zijn nu naar boven bijgesteld waardoor we dat geld in de toekomst niet meer mislopen,” aldus woordvoerder Dick Bosscher van het ADRZ.
Apotheek
Over 2015 verwacht het ziekenhuis een aanmerkelijk beter resultaat te presenteren. “Wij hopen op positieve cijfers. Dit is ook mogelijk aangezien de afzonderlijke kwartalen over 2015 licht positief afgesloten zijn, maar er zijn nog wel een paar onzekerheden waardoor dit iets kan veranderen.” aldus Bosscher. Eén van deze onzekerheden is de ziekenhuisapotheek waar het ADRZ voor 50 procent eigenaar van is. De apotheek heeft met te dure medicijnen en te hoge kosten gewerkt, waardoor er een verlies verwacht wordt. Dit kan het resultaat nog drukken.
De raad van bestuur stelt dat er nog minimaal twee jaar nodig is om er financieel weer helemaal bovenop te komen.