Innovaties zijn er volop in de zorg, maar in de praktijk blijven vernieuwingen vaak steken op het verouderde systeem van financiering. In de masterclass Financiering en de rol van de verzekeraar van de Skipr-reeks over e-health toepassingen laat docent Sebastiaan Blok, innovatiemanager bij Cardiologie Centra Nederland (CCN), vanuit de aanbiederskant zien dat het ook anders kan.
Vanuit welke rol geef jij deze masterclass?
“Als arts kun je veel voor patiënten kan betekenen in de spreekkamer. Maar na mijn bachelor geneeskunde ben ik geswitcht naar een opleiding in management, beleidsanalyse en ondernemerschap in de zorg. Op die manier kan ik ook invloed uitoefenen op het economische systeem van de zorg. Inmiddels werk ik als innovatiemanager bij Cardiologie Centra Nederland (CCN). Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe dingen en kijk of ze betaalbaar, haalbaar en schaalbaar zijn.”
Wat is jouw motivatie om deze masterclass – samen met een aantal andere docenten te verzorgen?
“De digitale revolutie brengt veel mogelijkheden met zich mee, maar dat betekent dat het zorgsysteem daar ook ingericht op moet zijn. Dat is nu nog lang niet altijd het geval. Je krijgt dan een implementatie-infarct: de vernieuwing loopt stuk op een goede invoering. Zonde. Ik vind het belangrijk om deelnemers inzicht te geven vanuit de zorgaanbiederskant over hoe het anders kan.”
Heb je hier een voorbeeld van?
“Ik vergelijk het vaak met de ontwikkelingen in de muziek. Zo ga ik graag naar het Concertgebouw om van een mooie muziekuitvoering te genieten. Daar koop ik vooraf toegangskaarten voor. Maar ik vind het ook gemakkelijk om onbeperkt naar Spotify te luisteren. Dat programma heeft echter een ander verdienmodel.
Iets vergelijkbaars speelt in de zorg. Nu komen patiënten voor de controle van bijvoorbeeld een ECG of bloeddrukmeting naar het ziekenhuis. Met nieuwe technologieën kunnen patiënten nu thuis meten. Dat scheelt onnodig ziekenhuisbezoek en ontlast de zorg. Maar het huidige financieringsmodel is nog ingericht op bijvoorbeeld betaling per verrichting of bezoekfrequentie. Als je dat niet verandert, dan komt de verandering niet van de grond. In de masterclass laat ik zien hoe wij dat hebben aangepakt.”
Wat gaan deelnemers zoal leren?
“Mijn verhaal is een mooie showcase, maar het is van belang dat deelnemers zelf ook aan de slag kunnen met het maken van afspraken met zorgverzekeraars. Ons zorgsysteem zit aan het plafond van de uitgaven. De personeelstekorten lopen op, evenals de wachttijden en wachtlijsten. Iedereen zoekt naar ideeën om het anders te doen. Die zijn er – nu moeten we ook kijken naar manieren om de financiering daarop in te steken.”
Met welke tip kunnen deelnemers het maximale uit de masterclass halen?
“Kies een voorbeeld van een innovatie uit je eigen praktijk die veelbelovend lijkt, maar strandt door de huidige manier van financiering. We kijken namelijk niet naar hoe het systeem zou moeten worden, maar heel concreet naar wat je vandaag kunt doen binnen de huidige situatie. Zodat je vandaag al iets kunt bereiken.”
Wilt u meer weten over de masterclassreeks e-health toepassingen? Kijk op www.skipr-ehealth.nl