Verpleeghuizen en verpleeghuisartsen moeten beter lobbyen. Het duurt nu heel lang voordat verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van organisatie van de ouderenzorg. Dat heeft directeur Franz Roos van Verenso, de organisatie van verpleeghuisartsen donderdag gezegd.
Tekort verpleeghuisartsen
Er is al jaren een groot tekort aan verpleeghuisartsen in Nederland. Verpleeghuisartsen moeten daarom efficiënter worden ingezet, vindt Verenso. Maar daarvoor moeten wetten en regels worden aangepast.
Effectiever benutten
Verenso is er voorstander van om de betaling van de verpleeghuisarts uit de subsidiepot AWBZ te halen en over te hevelen naar de zorgverzekeringswet, waar de huisartsen en andere medisch specialisten ook al zijn ondergebracht. De verpleeghuisartsen worden dan, net als de andere dokters, per handeling betaald. Directeur Roos verwacht dat verpleeghuizen op die manier worden aangemoedigd om de artsen niet meer voor “elk wissewasje” in te zetten en de basiszorg op de afdelingen beter te organiseren. “Dus met beter gekwalificeerd personeel.” De arts komt in dat model pas in beeld als er echt iets met patiënten aan de hand is. Hij of zij wordt op die manier efficiënter en effectiever ingezet.
Hbo-artsen
Ziekenhuizen werken de laatste jaren al veel met zogenoemde ‘hbo-artsen’, extra goed opgeleide verpleegkundigen die de dokter veel basistaken uit handen kunnen nemen. Volgens Roos komt het nieuwe type verpleegkundige binnen de ouderenzorg nauwelijks uit de verf. Hij vindt dat de overheid actie moet ondernemen, en dat de sector van de ouderenzorg daar meer op moet hameren. (ANP)