Het onderzoek naar de man begon met een melding die de raad van bestuur van het WZA kreeg, laat het ziekenhuis weten. “We waarderen het dat de melder zorgen en informatie met ons heeft gedeeld. Een eerste belangrijke stap was het op non-actief stellen van de medewerker die onderwerp van de melding is”, meldt WZA-bestuurder Hans Mulder. Het ziekenhuis deed vervolgens een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de politie werd ingeschakeld.
Strafrechtelijk onderzoek
Die begon samen met het OM Noord-Nederland een strafrechtelijk onderzoek, legt het OM uit. “Het verdere onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.” Meer informatie kan het OM op dit moment niet geven “vanwege de aan verdachte opgelegde beperkingen”. Ook zou meer informatie delen het onderzoek kunnen schaden. “Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd.”
Ook het ziekenhuis zelf zegt “weinig informatie” te kunnen delen. Wel meldt het ziekenhuis op de website dat het onderzoek zich richt op de periode maart 2020 tot mei 2022. Mensen die zich afvragen of hun overleden naaste door de verpleegkundige om het leven is gebracht, moeten volgens het ziekenhuis contact opnemen met de politie Noord-Nederland. “Wij hebben op dit moment geen zicht op welke patiënten wel of niet onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek.” De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aan hem zijn beperkingen opgelegd, wat betekent dat hij voorlopig alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
Patiënten
De Patiëntenfederatie Nederland zegt dat de impact van de gebeurtenissen in het Wilhelmina Ziekenhuis groot zal zijn voor nabestaanden, patiënten en het ziekenhuispersoneel. “Bij zo’n nieuwsbericht slaat de schrik je om het hart”, zegt een woordvoerder.
De Patiëntenfederatie vindt dat er “adequaat” gehandeld is door het ziekenhuis, de inspectie en de politie. “Hopelijk leidt het politieonderzoek snel tot meer duidelijkheid.” (Skipr/ANP)